Το Ecofilms 09 θα διεξαχθεί όπως όλα τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Ρόδου. Οι προβολές και οι άλλες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 23 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 28  Ιουνίου, περιλαμβάνοντας 108 ταινίες από 42 χώρες.

Στις ταινίες αυτές, οι δημιουργοί καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην εποχή μας.

Οι δημιουργοί άλλοτε παρουσιάζουν εναργώς και με καταγγελτική διάθεση τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κτλ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο).

Ταινίες που αγγίζουν με ποιητική ευαισθησία την ομορφιά του πλανήτη, τη πολυπλοκότητα των σχέσεων και των αντιλήψεων, την τέχνη και τον έρωτα. Με κλασική αφήγηση ή με τολμηρά και πρωτότυπα αφηγηματικά μέσα, ανακατεύοντας τεχνικές ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας αποτυπώνουν την εικόνα του κόσμου μας, φιλτραρισμένη μέσα από τους ιδιαίτερους τρόπους σκέψης του καθενός και μέσα από την ιδιαίτερη εθνική, πολιτική και καλλιτεχνική του κουλτούρα.

Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν 67 ταινίες από 34 χώρες, που διαγωνίζονται για  δύο βραβεία σε κάθε κατηγορία –μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους και θα τιμηθούν επίσης οι καλύτερες ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ.

Το βραβείο απονέμεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον, EFFN, ιδρυτικό μέλος του οποίου καθώς και μέλος του ΔΣ είναι και το Rodos ECOFILMS. Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη ταινία που προάγει περισσότερο την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την καλλιτεχνική αξία και την πρωτοτυπία των δημιουργών της. Στη διαδικασία βράβευσης συμμετέχουν τα 8 Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ μέλη του Δικτύου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου, ECOFILMS, διακρίνεται και για τα πρωτότυπα αφιερώματά του. Φέτος με ιδιαίτερη χαρά στα πλαίσια των εργασιών του διοργανώνονται δύο σημαντικά αφιερώματα: Α. Παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και Β. Αφιέρωμα στο έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου.

Για το 2009 είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Platform Garanti της Κωνσταντινούπολης.