Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου …

με τίτλο «Πέρα από το Λευκό» από τις 10/02 μέχρι τις 15/03/2012.

Αυτήν την «ολίγη Ελλάδα» που ανταμώνεις στα ξωκκλήσια των νησιών σε δύσβατα μονοπάτια του βουνού απεικονίζει η Ευγενία Κουμαντάρου στη συλλογή 40 φωτογραφιών με τίτλο, “Πέρα από το Λευκό”. Οι φωτογραφίες αυτές εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2012 στο Μέγαρο Σταθάτου και συνοδεύεται από δίγλωσσο λεύκωμα (Ελληνικά και Αγγλικά) 96 σελίδων.

Η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να ανακαλέσουν τις μνήμες τους και να αντικρύσουν το ξεχωριστό αιγαιοπελαγίτικο ξωκκλήσι μ’ ένα νέο φως. Η σύγχρονη ματιά των αφαιρετικών φωτογραφιών πιάνει τον ψίθυρο μιας αιώνιας πίστης μ’ ένα μοναδικό αιθέριο τρόπο, απλά, λιτά, και εντυπωσιακά. Λευκά ερημοκκλήσια. Ναός, χώρος ιερός.  Ασπρόμαυρο-σκιά, χρώμα-φως, μετατοπίσεις και επιλογές του φακού που ισορροπούν το φως και το σκοτάδι έτσι όπως συνδιαλέγονται αρμονικά οι ταπεινοί αρχιτεκτονικοί όγκοι με το κύμα, τον ουρανό ή τον αγέρα. Ο θεατής -ανάλογα με τις προσωπικές του εμπειρίες και τη διάθεσή του- θα διακρίνει όλες τις εναλλαγές των αποχρώσεων του φωτός, και θα κάνει ένα πνευματικό ταξίδι “Πέρα από το Λευκό”.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Ευγενία Κουμαντάρου είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής. Από το 1989 ασχολείται με φωτογράφηση για τον ελληνικό Τύπο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Odyssey και συνεργάστηκε με ελληνικές εταιρίες για την παραγωγή εταιρικών εντύπων. Αυτήν την εποχή ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία και η προσωπική της δουλειά εστιάζει στο Αιγαίο. Ο “Ταπεινός Παράδεισος” αποτελεί συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν παρουσιαστεί στην Τήνο στη Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά το 2008 και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργο το 2009, στη PhotoBiennale 2010 που διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη έως τις αρχές του 2012. “Πέρα από το Λευκό” είναι η νέα ατομική δουλειά της.