Τρεις νέες παραγωγές ξεκινούν τον Ιανουάριο στις σκηνές του ΚΘΒΕ. Παράλληλα, το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με δύο έργα, ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται στο ρεπερτόριό του παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά. Η περιοδεία αυτή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

15/1/16-«Μακμπέθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ», σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

22/1/16- «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

29/1/16- Βόϋτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη, στο Βασιλικό Θέατρο.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ- Έναρξη 27/1/16

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι (παιδική παράσταση- ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

«Ωχ τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ), σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη: 15/1/2016

Μακμπέθ, όνομα αλλόκοτο σαν την ομίχλη της μακρινής Σκωτίας. Στα κάστρα ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες. Στο πεδίο των μαχών οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή γιατί «το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο».

Το αριστούργημα του Σαίξπηρ σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και σε μια νέα σκηνοθεσία που θυμίζει γοτθικό παραμύθι από την Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company με έδρα το Λονδίνο.

Με την υποστήριξη του British Council

«ΜΑΚΜΠΕΘ»
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή
Σκηνικά-Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου
Μουσική: ”Δαιμονία Νύμφη”
Video Art-φωτισμοί: Γιάννης Κατσαρής
Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Εύα Κωνσταντινίδου
Β’ Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Τωμαδάκης
Βοηθός Video Art: Jean Wong
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μάνος Γαλανής, Γιάννης Γκρέζιος, Βασίλης Ισσόπουλος, Κωνσταντίνος Καβακιώτης, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Καραμφίλης, Άννα-Μαρία Κεφάλα, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Κωνσταντίνος Λιάρος, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Εύη Σαρμή, Βασίλης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Χριστοφίδου.

«ΑΓΓΕΛΑ» του Γιώργου Σεβαστίκογλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Έναρξη: 22/1/16
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ, ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Αθήνα. Δεκαετία του ’50. Η Αγγέλα έρχεται από το χωριό της για να δουλέψει υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι. Στις ταράτσες, συναντιέται με τις άλλες «δούλες», που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, βιώνοντας η καθεμιά τους το δικό της προσωπικό δράμα. Μνήμες της επαρχίας, έρωτες, όνειρα αλλά και ένας μυστηριώδης θάνατος μπερδεύονται, με φόντο μια Ελλάδα τραυματισμένη από τον Εμφύλιο, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η αστυνομία, το όνειρο της φυγής, η μετανάστευση στην Αμερική.

Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου έγραψε την «Αγγέλα», μια λαϊκή τραγωδία με ποίηση και αλήθεια, το 1957 στη Μόσχα. Εκεί κατέφυγαν αυτός και η σύζυγός του Άλκη Ζέη, κυνηγημένοι για τις ιδέες τους. Το έργο μεταφράστηκε αμέσως στα ρωσικά και ανέβηκε σε πολλές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελώντας, αναμφίβολα, μια από τις ευτυχέστερες στιγμές της νεοελληνικής δραματουργίας. Είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση του έργου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η «Αγγέλα» ανεβαίνει τώρα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά- Κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Αλέξη, Έφη Δρόσου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεκμερίδου, Νίκος Κολοβός, Πέλλα Μακροδημήτρη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Γιολάντα Μπαλαούρα, Σταυριανή Παπαδάκη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Θάνος Φερετζέλης, Μαρία Χατζηιωαννίδου.

ΒΟΫΤΣΕΚ» του Γκέοργκ Μπύχνερ
Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Έναρξη: 29/1/2016
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τέσσερις υποθέσεις για έναν φόνο. Βόυτσεκ: ένα έργο για τους καταπιεσμένους, για τους προλετάριους, τους αδικημένους. Βόυτσεκ: ένα έργο για τον έρωτα μέχρι τον φόνο και την αυτοκτονία. Βόυτσεκ: ένας ήρωας αρχέτυπο για τον εικοστό αιώνα: στοιχειώνει τη ροκ ιδεολογία, τους μπίτνικ ποιητές, τους πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ, τον κινηματογράφο της αμφισβήτησης, το μεταμοντέρνο θέατρο. Βόυτσεκ: ένα έργο με πολλαπλά ανεβάσματα σε όλον τον κόσμο, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο (δέκα ταινίες), για την όπερα (Άλμπαν Μπεργκ), για κόμικ. Βόυτσεκ: ο προφήτης μια στρατιάς κολασμένων που επελαύνει μέσα στον εφιάλτη του μέλλοντός μας.

Το έργο-σταθμός του γερμανικού θεάτρου που, αν και γράφτηκε το 1836, επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη και σκηνικά-κοστούμια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που παρουσιάζεται σε ενιαία παράσταση ολόκληρο το αυθεντικό κείμενο του «Βόυτσεκ», δηλαδή και τα τέσσερα σχεδιάσματα του Μπύχνερ.

Η μετάφραση του Αντώνη Γαλέου έγινε ειδικά για την παράσταση κατόπιν παραγγελίας του ΚΘΒΕ.

Συντελεστές
Επεξεργασία κειμένου-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά-Κοστούμια- Flash animation: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Δραματολογική συνεργασία- Στίχοι: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Αποστολίδου
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νεφέλη Ανθοπούλου, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρήστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Νίκος Πολοζιάνης, Τάσος Ροδοβίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΜΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑ

«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΚΕΝΙ
(Παράσταση για παιδιά)
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Έναρξη: 27/1/16

Για πρώτη φορά εντάσσεται στο Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης μια παράσταση για παιδιά.

Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες,  με μόνη του συντροφιά την Κρίσια – ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

Ο πολυβραβευμένος βρετανός θεατρικός συγγραφέας Μάικ Κένι αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα. Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Σιώνας έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς θεατές σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης και πρόκειται να παρουσιαστεί σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας.

«Το αγόρι με τη βαλίτσα»
Συντελεστές
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Σκηνικά- Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική: Δημήτρης Τασούδης
Χορογραφία: Έντγκεν Λάμε
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Ζώρα
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος.

«ΩΧ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΟΥ» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Έναρξη: 27/1/2016

Ο Μπούλης και ο Μητσάρας, δυο ρακοσυλλέκτες, αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τη φτώχεια τους: έχουν για στήριγμα ο ένας τον άλλον και κάνουν νοερά ταξίδια φυγής σε χώρες εξωτικές. Την καθημερινότητά τους θα ταράξει ένας μυστηριώδης άγνωστος με μαύρο κοστούμι…

Ένας γλυκός ύμνος στην φιλία, γραμμένος με χιούμορ από τον σατιρικό νεοέλληνα συγγραφέα Μπάμπη Τσικληρόπουλο. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη του πορεία στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θεατρικής περιόδου, η παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά- Κοστούμια: Χαρά Τσουβαλά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Θανάσης Κεραμίδας, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Σπύρος Σαραφιανός.