Το βιβλίο Τόποι αναφοράς – Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί τη συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης, οργάνωσης του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 90 ετών από την έναρξη της λειτουργίας της το 1928. Είναι την ίδια χρονιά, το 1928, που η Τράπεζα ξεκινά να συλλέγει τα καλλιτεχνικά αποκτήματά της, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, για να φθάσει σήμερα η Συλλογή της να αριθμεί περίπου 3.000 έργα τέχνης.

Στην έκδοση παρουσιάζεται μία επιλογή 160 έργων αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών. Για τη μελέτη τους λαμβάνονται υπόψη κύριες θεματικές που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν «τόπους αναφοράς» διαχρονικής σημασίας για τη νεοελληνική τέχνη: η αναφορά στην αρχαιότητα, η προσέγγιση του καθημερινού κόσμου, το τοπίο ως οδηγός για τη ζωγραφική έκφραση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πολλαπλές αναγνώσεις των έργων και στις ερμηνείες με τις οποίες κάθε θεματική εξυπηρέτησε ανά εποχή διαφορετικούς στόχους –καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς– προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία. Έτσι, και η ίδια η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να διατυπώσουν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Ομιλητές:

Ειρήνη Οράτη – Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Alpha Bank
Δημήτρης Παυλόπουλος – Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Χάρις Κανελλοπούλου – Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της ομότιτλης έκθεσης

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Σπύρος Φράγκος – Δημοσιογράφος, σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος


Διαβάστε επίσης:

«Τόποι αναφοράς: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στο Μουσείο Μπενάκη