Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης φιλοξενεί στο βιβλιοπωλείο του μια εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ηρακλή Παπαϊωάννου Η χώρα του Marlboro και η χλιαρή Άγρια Δύση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λόης Παπαδόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Γρηγόρης Πασχαλίδης και ο συγγραφέας.

Η Άγρια Δύση λειτούργησε τον 19ο αιώνα ως συμβολισμός του έσχατου συνόρου ανάμεσα στον επεκτατικό ανθρώπινο πολιτισμό και την παρθενική φύση. Οι φωτογραφίες των εξερευνητικών αποστολών της εποχής αποκάλυψαν στα μάτια του κοινού ένα τοπίο συχνά απόκοσμο και μεγαλειώδες. Καθόλου παράδοξα, η Άγρια Δύση παρέμεινε ενεργή ως μυθολογία ακόμη και όταν είχε πλέον αποικιστεί, κυρίως μέσα από την κινηματογραφική γενεαλογία του ουέστερν και την οικουμενική της διάδοση.

Ποιες ευαίσθητες χορδές αγγίζουν οι φωτογραφίες της πιο πετυχημένης εκστρατείας στην ιστορία της διαφήμισης με τα καταπράσινα λιβάδια και τα συναρπαστικά τοπία που ακροβατούν μεταξύ Αρκαδίας και ουτοπίας; Πώς στρατολογούνται η τέχνη και η φωτογραφία, ο κινηματογράφος και η σύγχρονη ιστορία, για να οικοδομήσουν ένα χλιαρό εικονογραφικό ισοδύναμο της Άγριας Δύσης; Με ποιον τρόπο μας κατοικεί η ειδυλλιακή και ξένοιαστη χώρα του Marlboro και η αρρενωπή μορφή του σκληροτράχηλου καουμπόυ εδώ και μισόν αιώνα; Πώς ο κόσμος αυτών των φωτογραφιών επιχειρεί να εξελιχθεί παραμένοντας ίδιος;

Το δοκίμιο του Ηρακλή Παπαϊωάννου επιχειρεί να ερμηνεύσει αυτές τις φαινομενικά απλές φωτογραφίες και να καταδείξει ορισμένες αιτίες για την αξιοθαύμαστη αντοχή τους και τη διεισδυτικότητά τους στη συλλογική συνείδηση.