Η Μαρίκα Κλαμπατσέα έρχεται την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 στη Ρότα για μια performance με τίτλο «Parody or it hurts».

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα σοπράνο, πιανίστα και συνθέτης στην πρωτοποριακή μουσική – με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό είναι γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει αλλά και να ανασυνθέτει την κλασσική φόρμα. Χρησιμοποιεί στοιχεία από ροκ ή  τραγούδια που θυμίζουν αυτά της Κάτω Ιταλίας, blues,  τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την όπερα , αλλά και την πικρή Παρωδία.

Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα αυτοσχεδιάζει στο πιάνο έργα των συνθετών Henry Purcell ,Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter , Kurt Weill,  Georges Bizet, George Gerswhin κ.α ακόμη τραγούδια που ερμήνευσε η Billie Holiday,  η Judy Garland, η Mairilyn Monroe o Elvis Presley ή ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi ενώ παρουσιάζει ακόμα αποσπάσματα από έργα της.  Με τον τίτλο “Parody or it hurts” “Παρωδία ή πόνος?” θέλει να υπενθυμίσει ότι στην Παρωδία εμπεριέχεται και η Τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.

Ο άξονας που ενώνει τα έργα της σ’ αυτή τη performance αλλά και που αναλύει την μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση είναι όταν ταυτίζεται και συμπάσχει στα έργα της με το δράμα τους χαρακτήρες και ρόλους μέσα από μια ερμηνεία που πολλές φορές φτάνει στα άκρα (παραμορφώνοντας) τη φωνή της.

“Το άλογο μου ο Σατανάς”,  απόσπασμα από την “Καλάμιτυ Τζαίην Γράμματα στην Κόρη της(1877-1902)” έργο που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο 2003 είναι και ένα απ αυτά που θα ακούσουμε. Ταυτίζεται με το δράμα της Καλάμιτυ όταν θρηνεί για τον χαμό του αγαπημένου της αλόγου σε ένα γράμμα από το ημερολόγιο που στέλνει στην κόρη της.

Ο Σατανάς! το άλογο αυτό που ήταν σύντροφος της Καλάμιτυ της ηρωίδας του Φαρ Ουέστ μέχρι το τέρμα της ζωής της και όπου γίνεται αυτοσχεδιασμός από την Μαρίκα στην etude του Frederic Chopin.