Παρατείνεται για έναν μήνα, έως τις 26 Μαρτίου 2016, η λειτουργία της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος»-Τυπώματα» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης του ΚΜΣΤ Γιάννη Μπόλη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά σειρά 67 τυπωμάτων του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου (Stephen Antonakos), σειρά που δώρισε ο καλλιτέχνης στο ΚΜΣΤ το 2012. Στην έκθεση πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, ενώ παράλληλα υπάρχει και ειδικό τεύχος με αυτόνομες εκπαιδευτικές δράσεις-παιχνίδι με αφετηρία τα ίδια τα έργα, για γονείς και παιδιά.

Ο ίδιος ο Στήβεν Αντωνάκος εξήγησε ότι θέλησε να δωρίσει τα συγκεκριμένα έργα στο ΚΜΣΤ, λόγω της σχέσης που έχουν τα έργα αυτά με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων κονστρουκτιβιστών και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που έστειλε στο μουσείο.

Τα έργα του στην έκθεση βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με επιλογές έργων ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη αποδεικνύοντας τις στενές  καλλιτεχνικές συγγένειες και το βαθμό που επηρεάστηκε ο εικαστικός από τα κινήματα και τις δημιουργίες των ομότεχνών του εκείνης της περιόδου.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα & ο καλλιτέχνης στις συλλογές του ΚΜΣΤ

Ο Στήβεν Αντωνάκος (Άγιος Νικόλαος Γυθείου Λακωνίας, 1926 – Νέα Υόρκη, 2013) ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην χρήση του νέον για περισσότερα από 50 χρόνια. «Ανακάλυψε» το νέον ως εικαστικό μέσον το 1960 και γρήγορα το ανέδειξε σε πρωταρχικό μέσο της δημιουργίας του.

Το μη αντικειμενικό, γεωμετρικό έργο του περιλαμβάνει γλυπτική, εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, επιτοίχιες συνθέσεις στις οποίες το νέον συνυπάρχει με το χρώμα και τα μεταλλικά φύλλα, σχέδια και τυπώματα, καθώς και δωμάτια διαλογισμού και παρεκκλήσια.

Ένα τέτοιο παρεκκλήσι ανήκει στη συλλογή του ΚΜΣΤ, στον προαύλιο χώρο στη Μονή Λαζαριστών, ως δωρεά του καλλιτέχνη προς το μουσείο, με αφορμή την ατομική έκθεση «Αντωνάκος-Δοξαστικό (Μάιος-Αύγουστος 2000).