Μετά τις ειδικά σχεδιασμένες για το ΑΘΗΝΕΟ θεματικές εκθέσεις “Το Κριθάρι” που παρουσιάστηκε σε δύο διαδοχικές ενότητες από τον Δεκέμβριο 2015 έως τον Δεκέμβριο 2016 (Μέρος Α’: Η Σπορά, Μέρος Β’: Ο Θερισμός), καθώς και τον Μάιο του 2016 στην Art Athina, την επίσης διμερή εικαστική εγκατάσταση «DARK” (Δεκέμβριος 2016-Απρίλιος 2017) και “PALE” (Μάιος 2017 – Δεκέμβριος 2018) που εστιάστηκε σε δυο αντιφατικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες λέξεις, που συνδέονται όχι μόνο με την μπίρα, αλλά με την όραση και τη γεύση εν γένει , των εποχών, καθώς και την έκθεση «Swinging 60’s», νοσταλγική αναφορά στην αθηναϊκή δεκαετία του ’60 που συμπίπτει με την ίδρυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (1963), η έκθεση «ΠΑΡΑΓΩΓΗ» επιθυμεί να εστιάσει στον ανθρώπινο μόχθο και τη χειρωναξία, είτε πρόκειται για αναφορές σχετικές με την εργασία στην ύπαιθρο, είτε πρόκειται για εικαστικά σχόλια σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο ή το εργαστήριο.

Κοινή συνιστώσα της έκθεσης, που παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις και φωτογραφίες, ο άνθρωπος, ως ελάχιστη και ταυτόχρονα θαυματουργή μονάδα.

Συντελεστές

Στην έκθεση συμμετέχουν: Γιώργος Ανδρούτσος, Ειρήνη Βογιατζή, Βασίλης Βρεττός, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ανδρέας Καλακαλλάς, Μηνάς Καμπιτάκης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Παναγιώτης Μαρίνης, Βαγγέλης Πολύζος

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Λίγα λόγια για το ΑΘΗΝΕΟ

Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της.

Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102, και από τον Μάιο του 2015 φιλοξενεί περιοδικές εικαστικές εκθέσεις και λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μηνάς Καμπιτάκης