Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (Ι.Μ.Α.R.E.T.) ξεκινάει τον κύκλο δραστηριοτήτων του

στο πλαίσιο του Ι.Μ.Α.R.E.T. Contemporary Art Projects, με τη ζωγραφική εγκατάσταση του Βασίλη Ζωγράφου “Paradox” στο σπίτι του Μοχάμετ Άλι, έδρα του Ινστιτούτου στην Καβάλα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στις 21.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Η αφήγηση στα έργα του Βασίλη Ζωγράφου προσεγγίζει την έννοια του παράδοξου ως παράξενου, αξιοπερίεργου, απροσδόκητου, απίστευτου, αιρετικού, θαυμαστού…

Με τον τρόπο αυτό ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει ουσιαστικά αυτή καθαυτή την εικαστική πράξη, εφόσον ως δημιουργός ακολουθεί  διαδικασίες κατά τις οποίες απομακρύνεται από ό,τι θα ονομάζαμε τρέχουσα λογική και λειτουργεί έξω από στερεότυπα, καταθέτοντας εντέλει θέσεις πέρα από τα συνηθισμένα και τα λογικά αναμενόμενα.

Τα έργα του Βασίλη Ζωγράφου «είτε απεικονίζουν πλάσματα που φαίνονται να ξεθωριάζουν δίπλα σε αναπαραστάσεις διακοσμητικών αντικειμένων είτε αναπαριστούν την τεταμένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την άγρια φύση. (…)

Περιορίζοντας κάθε πράξη ή στοιχείο στα όρια ενός μοναδικού τελάρου, ο Βασίλης Ζωγράφος απομονώνει και συλλαμβάνει τα θέματά του με όλο το ζήλο που χαρακτηρίζει έναν ερασιτέχνη συλλέκτη, ο οποίος συνθέτει σταδιακά ένα  ”cabinet de curiosités” – μια προθήκη προορισμένη να συγκεντρώνει τα πολύτιμα και εξωτικά αποκτήματά του.

Μέσα από την ανάδειξή του  σε συλλέκτη, τα πορτρέτα ζώων αποκτούν τη συμβολική αξία που χαρακτηρίζει τα τρόπαια του κυνηγού.» (απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας Stephanie Bertrand)

Στη συγκεκριμένη έκθεση το ιστορικό κτίριο της άλλοτε οικίας του Μοχάμετ Άλι γίνεται υποδοχέας σύγχρονων ζωγραφικών έργων προτείνοντας νέους διαλόγους ανάμεσα στα δικά του στοιχεία και στις σχεδόν ανοίκειες, πρόσθετες παρεμβάσεις που τα ζωγραφικά έργα τού προκαλούν.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Θάλεια Στεφανίδου και η Λυδία Χατζηιακώβου.

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης  (I.M.A.R.E.T.)

Διευθυντής I.M.A.R.E.T.: Γιάννης Μελαχροινούδης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση I.M.A.R.E.T. Contemporary Art Projects: ArtBOX.gr