Φέτος, μετά από 21 χρόνια κοινής πορείας με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου γυρίζει σελίδα στη διαδρομή του, καθώς διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Η έναρξη του θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ, θα διαρκέσει 11 ημέρες και θα προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές θα διαγωνιστούν και φέτος για το βραβείο του Πανοράματος που απονέμει Διεθνής Κριτική Επιτροπή (International Jury), αποτελούμενη από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου καθώς και το βραβείο των κριτικών που απονέμει τριμελής επιτροπή των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Ακόμη, όπως και τα τελευταία χρόνια, το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελης επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».  Παράλληλα στο τμήμα «Σε πρώτη προβολή», θα προβληθούν σε avant-premiere, ταινίες τόσο από διάφορα διεθνή φεστιβάλ, βραβευμένες και μη, όσο και πρόσφατες παραγωγές που δεν έχουν βρει μέχρι τώρα το δρόμο τους για τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα, επίκαιρα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης, τα 50 Χρόνια της Nouvelle Vague, και είναι όπως μαρτυρά ο τίτλος, μια σειρά προβολών αφιερωμένη σε ένα από τα πλέον ρηξικέλευθα, όσο και δημοφιλή κινήματα που γνώρισε ποτέ η 7η Τέχνη.

Μεταξύ των προβολών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα παρουσιαστούν και δύο ταινίες, που δεν είχαν μέχρι σήμερα προβληθεί εμπορικά σε ελληνική κινηματογραφική αίθουσα: Η Κλεό από τις 5 έως τις 7 (Cléo de 5 à 7, 1962) της Ανιές Βαρντά, με τους Κοτίν Μαρσάν, Αντουάν Μπουρσεγιέ, Ντομινίκ Νταβρέι και Μπομπ, ο Χαρτοπαίκτης (Bob le Flambeur, 1956) του Ζαν-Πιερ Μελβίλ, με τους Ροζέ Ντισέν, Ιζαμπέλ Κορέ και Γκι Ντεκόμπλ.

Η ταινία της Βαρντά ανήκει στην ομάδα των «αριστερών» σκηνοθετών της Nouvelle Vague, εκείνων δηλαδή, όπως ο Αλέν Ρενέ, ο Ζακ Ντεμί και η Ανιές Βαρντά, που ανήκαν στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα (αντίθετα με τα μέλη των Cahiers du Cinema που ανήκαν στη δεξιά όχθη του ποταμού).

Πρόκειται για μια ταινία, πανέμορφο «αριστερίστικο» ύμνο που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Μονπαρνάς, που μέσα από τη δίωρη περιπλάνηση της Φλοράνς-Κλεό στη διάρκεια ενός απογεύματος μας δίνει και μια ασυνήθιστη εικόνα του Παρισιού, του Παρισιού που θα υμνήσουν σκηνοθέτες όπως ο Ρομέρ, ο Ριβέτ και ο Ιστάς.

Στο φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και δύο νέες ελληνικές ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, Guilt, «ανοίγει» τη διοργάνωση, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει επίσης και η «Χρυσόσκονη», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Μαργαρίτας Μαντά.