Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την πανελλαδική μαθητική δράση «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής» η οποία απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων (Ε’- Στ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών.

Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα παρακολουθούν βραβευμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους, συζητούν, αποφασίζουν και εκφράζουν την άποψή τους!

Η μαθητική δράση αποτελεί συνέχεια του πανελλαδικού διαγωνισμού μαθητικών ταινιών μικρού μήκους «ΒιντεοΜουσεία  2014» που είχε ως στόχο να δημιουργήσουν οι μαθητές μικρές ταινίες με ντοκιμαντερίστικη ματιά, εργαζόμενοι σε ομάδες και αντλώντας ιδέες από το περιβάλλον, τη γειτονιά και την κουλτούρα τους, κρίνοντας τί αξίζει να διαφυλαχθεί στο χρόνο.  Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 117 ολοκληρωμένες μαθητικές παραγωγές από σχολεία όλης της Ελλάδας, από τις οποίες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν οι έντεκα (11)!

Στο πλαίσιο της τρέχουσας μαθητικής δράσης «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Κριτικής», θα προβάλλονται πανελλαδικά οι έντεκα (11) βραβευμένες ταινίες του διαγωνισμού μαθητικών ταινιών «ΒιντεοΜουσεία 2014» σε «φεστιβάλ κινηματογράφου» που θα διοργανώνονται από τα σχολεία.  Η προβολή των μαθητικών ταινιών θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Μετά την προβολή των ταινιών στα σχολεία οι μαθητές-θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org και να απαντήσουν ηλεκτρονικά και σε ομάδες τριών ατόμων ερωτήματα όπως:

Ποια ταινία θα διάλεγα για να δείξω σ’ένα φίλο μου;

Ποια ταινία θα άρεσε περισσότερο στους γονείς μου;

Ποια θα ήταν η πιο ασυνήθιστη που «σηκώνει συζήτηση;»

Η δράση δεν τελειώνει εδώ! Όσοι μαθητές επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» και να προσεγγίσουν κριτικά μία από τις έντεκα (11) ταινίες που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι.  O διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας όπως η «ανάγνωση» της εικόνας. 

Οι γραπτές κριτικές θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα οριστεί από τους διοργανωτές. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Γραπτής Κριτικής» θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2015 και οι καλύτερες κριτικές θα βραβευθούν σε ειδικές εκδηλώσεις και θα αναρτηθούν στο www.karposontheweb.org και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr.

Πολλά σχολεία που θα πάρουν μέρος στην προβολή ταινιών και την ψηφοφορία θα κερδίσουν βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ενώ από τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» θα βραβευτούν τρεις, λαμβάνοντας ως βραβείο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συντονίσουν μια προβολή, ή οι μαθητές που θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση και την ψηφοφορία, έως τις 23 Οκτωβρίου 2015 στην ιστοσελίδα του «ΚΑΡΠΟΣ»: www.karposontheweb.org

Διοργανωτής:

Kαρπός, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας

Συνδιοργανωτής:

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων

Λίγα Λόγια για τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό ΒιντεοΜουσεία:

Σημαντικοί σταθμοί στα ΒιντεοΜουσεία:

Τέσσερα χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Ανατολική Αττική σε 50 περίπου Γυμνάσια και Λύκεια

Δύο χρόνια συνεργασίας με 4 γερμανικά σχολεία

Βράβευση του ΚΑΡΠΟΥ από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο,  ως ένα από τα 12 καλύτερα σχέδια δράσης για την Οπτικοακουστική Παιδεία στην Ευρώπη το 2011-13.

Η δράση “ΒιντεοΜουσεία” υλοποιείται από το 2009 ως συνεργασία του ΚΑΡΠΟΥ με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Αν. Αττικής σε τουλάχιστον δέκα (10) σχολεία κάθε χρόνο. Bοηθά ομάδες μαθητών να κάνουν μικρές ταινίες με ντοκιμαντερίστικη ματιά πάνω σε δικές τους ιδέες για θέματα του χώρου, της γειτονιάς και της κουλτούρας τους,  που πιστεύουν ότι αξίζει να διαφυλαχθούν στο μέλλον. Οι νέοι καθοδηγούνται από επαγγελματίες κινηματογραφιστές και τους καθηγητές τους, που έχουν επιμορφωθεί ειδικά για το πρόγραμμα αυτό. Κάθε ένα από αυτά τα βίντεο μικρού μήκους, γίνεται “έκθεμα” στο εικονικό “Βιντεομουσείο” των σχολείων που συμμετέχουν. Έτσι συγκεντρώνεται ένας θησαυρός υλικού πάνω σε θέματα που χαρακτηρίζουν τους σημερινούς νέους: από τα τζιν που φορούν και την εμφάνισή τους, τον εθισμό στα κινητά, τη μουσική και τα γκρουπάκια, τη φιλία μέχρι και τα γεγονότα στο ΧΥΤΑ της Κερατέας. (www.videomuseums.eu).

Σχετικά με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ:

Ο Καρπός, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, δημιουργεί και συντονίζει δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με βασικό του εργαλείο την εικόνα και τον ήχο. Οργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών, σχεδιάζει εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποιεί δράσεις που εξοικειώνουν τους νέους με τη δημιουργική χρήση των μέσων επικοινωνίας και των διαφόρων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης. Ο Καρπός, εξιδικεύεται στη μεθοδολογία διδασκαλίας της γλώσσας της εικόνας και του κινηματογράφου και πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από την προσχολική ηλικία, μαθητές, ομάδες εφήβων και ενήλικες κάθε επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Σχετικά με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση:

H Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προωθεί τον εγγραμματισμό στα μέσα (media literacy) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και παρέχει εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση και χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών περιβαλλόντων. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με κορυφαίους φορείς και εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσω του δικτυακού τόπου www.edutv.gr δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί  πληθώρα μαθησιακού υλικού συνδεδεμένου με το αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε τάξης. Η πλατφόρμα νεανικής δημιουργίας www.i-create.gr προσφέρει ένα περιβάλλον συνεργασίας, ανταλλαγής ιδεών και υλοποίησης των ψηφιακών έργων: βίντεο, διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ιστολογίων, υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα εφαρμογών Web 2.0. Τα έργα αυτά αναπτύσσονται και υποβάλλονται μέσα από διαγωνισμούς βίντεο, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο. Επίσης, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση διοργανώνει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων για την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και τους τρόπους διάχυσης τους σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου:

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι ο μοναδικός κρατικός Φορέας ενίσχυσης της κινηματογραφίας στην Ελλάδα και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βασικές  αρμοδιότητες του είναι η προστασία, ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα, η προβολή, διάδοση και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών καθώς  και η προσέλκυση στην Ελλάδα αλλοδαπών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών.

Χρηματοδοτεί κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής,  ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει πιο ενεργά σε δράσεις ενίσχυσης και διάδοσης της κινηματογραφίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, καθώς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.