Για έβδομη συνεχή χρονιά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιεί εγγραφές για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ, ενώ εγκαινιάζει και δύο νέα, το Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ με τους γονείς μου και το Computer Art!

Η δημιουργία των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι αποτέλεσμα των στόχων που έχει θέσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν αισθητική καλλιέργεια, αλλά και να εκπαίδευτούν και να διασκεδάσουν μέσα από την τέχνη.

Περιγραφή προγραμμάτων:
1. Εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ». Απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ολιγομελή τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν έναν κύκλο 12 επισκέψεων στο μουσείο. Κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους πραγματοποιούνται δύο τέτοιοι κύκλοι των 12 επισκέψεων: Α΄κύκλος: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος, Β΄κύκλος: Ιανουάριος – Μάιος.

Όλες οι  συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας και πραγματοποιούνται Παρασκευή 17:00-19:00, Σάββατο ή Κυριακή 11:30-13:30.

Κατά τη διάρκεια της κάθε εφαρμογής τα παιδιά με την καθοδήγηση των υπεύθυνων μουσειοπαιδαγωγών της ομάδας τους παρακολουθούν ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει την επαφή τους με τα έργα των εκθέσεων του μουσείου, με τις εικαστικές, θεατρικές, μουσικές ή άλλες εφαρμογές στο εργαστήριο.

2.«ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ». Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου, απευθύνεται σε παιδιά 3-4 ετών και προϋποθέτει τη συμμετοχή και τη συνεργασία του ενός από τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά επισκέπτονται το μουσείο Τετάρτη απόγευμα στις 18:00 ή στις 19:30 και με την καθοδήγηση μιας εξειδικευμένης μουσειοπαιδαγωγού, πραγματοποιούν εικαστικές αλλά και ποικίλες μουσικοκινητικές δραστηριότητες, με τις οποίες επιδιώκεται να τους δοθεί η δυνατότητα να αγαπήσουν το χώρο του μουσείου, να εκφραστούν εικαστικά και να ψυχαγωγηθούν συνεργαζόμενα με το πιο οικείο γι αυτούς πρόσωπο, το γονέα τους.

3. COMPUTER ART. To πρόγραμμα αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2009 και απευθύνεται σε παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Όλες οι συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας και πραγματοποιούνται Παρασκευή 17:00-19:00, Σάββατο ή Κυριακή 11:30-13:30 στον ειδικά εξοπλισμένο χώρο της βιβλιοθήκης του μουσείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στα παιδιά της ηλικίας αυτής, την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά αλλά και «παίξουν», να «μάθουν» και να «δημιουργήσουν» μέσα από τις προηγμένες εφαρμογές του κόσμου των υπολογιστών.