Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη πολλές εκδηλώσεις τόσο στο Μέγαρο Μουσικής

όσο και στο λιμάνι της πόλης, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011.

Μέγαρο Μουσικής και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Το καλλιτεχνικό συναπάντημα τριών σπουδαίων δημιουργών -των Ν. Καζαντζάκη, Μ. Κακογιάννη και Μ. Θεοδωράκη– με επίκεντρο το ελευθέριο πνεύμα του Ζορμπά, που βρίσκει απόλυτη έκφραση στη δύναμη της μουσικής, επέλεξαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της μουσικής (Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής) την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το έργο του Μ. Θεοδωράκη: Ζορμπάς στις 21.00, (κτίριο Μ1) σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός ενώ συμμετέχει η μεσόφωνος Ινές Ζήκου και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (μουσική διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου).

 
Ο Ζορμπάς του Μ. Θεοδωράκη γεννήθηκε ως μουσική υπόκρουση της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη (Alexis Zorbas, 1964, USA/UK/GR) (που βασίζεται στο -σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό- μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά). Οι Μιχάλης Κακογιάννης και Μίκης Θεοδωράκης είχαν ήδη συνεργαστεί στη θεατρική Όμορφη πόλη (1961) και την κινηματογραφική Ηλέκτρα (1962). Μία από τις επιτυχίες την εποχή των γυρισμάτων είναι και το τραγούδι Στρώσε το στρώμα σου για δυο (από την Γειτονιά των Αγγέλων, 1963) με το οποίο οι συντελεστές της ταινίας μαθαίνουν να χορεύουν χασάπικο. Η εισαγωγή αυτού του τραγουδιού δένεται με τον προγενέστερο Κρητικό χορό του Θεοδωράκη κι έτσι προκύπτει o περίφημος Χορός του Ζορμπά: Είναι η περίφημη σκηνή με τον Άντονι Κουήν να χορεύει χασάπικο και την κάμερα να υψώνεται εν συνεχεία και να δείχνει ολόκληρη την Κρήτη. Ο χασάπικος εξελίσσεται σε πεντοζάλη και ο χορός, του Ζορμπά ταξιδεύει σ\’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Τρίτη 21 Ιουνίου, (στις 21.00)

Κτίριο Μ1
Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, καθώς και από τα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους αντί 50, 40, 30 και 20€ ενώ τα μαθητικά – φοιτητικά στοιχίζουν 10€

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Την ημέρα της συναυλίας το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής με μια σειρά από συναυλίες στους χώρους του Μεγάρου, οι οποίες θα «οδηγήσουν» τον κόσμο στη συναυλία του Ζορμπά.

Αναλυτικά:
1) Η Ορχήστρα Εγχόρδων του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονία, θα παρουσιάσει δημοφιλή έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου (Mozart, Elgar, Piazzola, κ.α.) με σολίστ τους Κώστα Ράπτη (bandoneon) και Χρόνη Κουτσουμπίδη (κιθάρα) σε συντονισμό-επιμέλεια του Δημήτρη Χανδράκη. [Φουαγιέ Κεντρικού Θεωρείου / κτίριο Μ1 / 17.30 – 18.00].

2) Τo Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Φοιτητών «Νέοι Πάνες» θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στις αστικές πολυεθνικές παραδόσεις του νοτιοβαλκανικού χώρου, με ιδιαίτερες αναφορές στη μακραίωνη μουσική παραγωγή της Κωνσταντινούπολης. Θα ακουστούν αστικής προέλευσης σκοποί, από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα ενώ δεν θα λείψουν σύγχρονες και πρωτότυπες συνθέσεις. Συμμετέχουν οι: Λουκία Βαλάση (σαντούρι, τραγούδι), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλι), Χαριτίνη Κώττη (βιολί), Χρήστος Μπάρμπας (νέυ), Θύμιος Ατζακάς (ούτι). Συντονισμός και επιμέλεια συνόλων: Θύμιος Ατζακάς, Χρήστος Μπάρμπας. [Φουαγιέ Πλατείας / κτίριο Μ1 / 18.15 – 18.45].

3) Συναυλία από το Σύνολο Jazz του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για μια παρουσίαση των ιδιαίτερων ηχοχρωμάτων της μουσικής τζαζ μέσα από μια αναδρομή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και στυλ, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό. Θα παιχτούν έργα των:

Silver, Tijol, Burke και Hancock. Συμμετέχουν οι: Χριστίνα Αγγελίδη (κλαρινέτο), Σωκράτης Βότσκος (κλαρινέτο), Δημήτριος Ζαχαράκης (βιμπράφωνο/κρουστά), Ευριπίδης Μπέκος (πιάνο), Χρήστος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο), Αφροδίτη Παπαχριστοδούλου (τραγούδι), Γιάννης Ριζόπουλος (κρουστά), Δαμιανός – Κοσμάς Ρούσσος (μπάσο), Βασιλική Σαπουνά (φλάουτο). Συντονισμός και επιμέλεια: Αντώνης Λαδόπουλος. [Αμφιθεατρική αίθουσα / κτίριο Μ2 / 19:00-19:30].

4) Συναυλία για Δύο πιάνα – Οκτώ χέρια με φοιτητές της τάξης ειδίκευσης του καθηγητή πιάνου Ούβε Μάτσκε. Πιάνο Ι Άννα Σιαμπάνη και Βασιλεία Μαλτέζα και Πιάνο ΙΙ Λάζαρος Μελίδης και Γεωργία – Χριστίνα Παπαδοπούλου. Συμμετέχουν ακόμη οι: Σοφία Παλαιολόγου και Ούβε Μάτσκε. Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Ούβε Π. Μάτσκε. [Φουαγιέ / κτίριο Μ2 / 19.45-20.15].

5) Συναυλία με το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «θεσ-σαξ-λονίκη». Θα παρουσιαστούν έργα των Bach, Faure, Granados, Albeniz, Gershwin και Piazzola. To Κουαρτέτο Σαξοφώνων αποτελούν οι: Ειρήνη Παπανικολάου (σοπράνο σαξόφωνο), Στέλλα Φούρλα (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο) και Παναγιώτης Σκύφτας (βαρύτονο σαξόφωνο). Καλλιτεχνική επιμέλεια – συντονισμός: Θεόφιλος Σωτηριάδης. [Φουαγιέ Πλατείας – Εισόδου / κτίριο Μ1 / 20.20 – 20.50].

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις για την ημέρα μουσικής και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 / 18.00-23.00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ / 21.00-24.00 ΠΑΡΑΛΙΑ / 19.30 ΛΙΜΑΝΙ

Τρεις διαφορετικές μουσικές σκηνές στήθηκαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία, στην πλατεία Ναυαρίνου και στον Πρώτο Προβλήτα στο Λιμάνι για να γιορτάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Με ηλεκτρονικό ήχο, μουσική hip hop, dub funk και jazz πινελιές από τον διάσημο κιθαρίστα Carlos Alomar, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί το μουσικόφιλο κοινό της πόλης την Τρίτη 21 Ιουνίου. Στόχος, να αναδειχτεί το δημιουργικό και νεανικό πρόσωπο της πόλης και να γίνει η μουσική το μέσον συνεύρεσης διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών.

Συγκεκριμένα:


1. Στις έξι το απόγευμα (18:00) η πλατεία Ναυαρίνου θα γεμίσει με νότες. Με την συνεργασία των  Zoltan Tribe, έξι μουσικά σχήματα και τέσσερις dj’s θα μοιραστούν τη σκηνή στη γιορτή της μουσικής που θα κρατήσει έως τις έντεκα το βράδυ.

Πρόκειται για ένα free concert με στόχο να κινητοποιήσει, να συσπειρώσει και αναδείξει τις πιο ανήσυχες νεανικές και δημιουργικές μουσικές παρέες της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν:

Α) Speakeasies (το πιο γνωστό swing σχήμα της πόλης)
Β) Liebe (το Νο1 συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής της Θεσσαλονίκης)
Γ) Damcase (με πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ήχο)
Δ) Cosmic Maze (χορευτική soul funk μουσική με εκτεταμένη δισκογραφία)
Ε) Auditors Domination (hip-hop και reggae )
Στ) Λόγος Απειλή (ο αγαπημένος χιπ χόπερ της νεολαίας της Θεσσαλονίκης)
Ζ) Μεταξύ των σχημάτων και κατά την ώρα της εναλλαγής οι djs Elias, Dim DJ, Pony Licks και οι Shooz, θα μοιραστούν τα decks.

2. Στην παραλία, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα στηθεί η δεύτερη σκηνή της μουσικής βραδιάς.
Ξεχωριστή στιγμή, ο μοναδικός Carlos Alomar που θα ερμηνεύσει γνωστές του επιτυχίες. Με 32 χρυσά και πλατινένια άλμπουμ ο Carlos Alomar έχει γράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής. Ο θρυλικός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής βρίσκεται για 30 χρόνια στο πλευρό του David Bowie από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι και σήμερα. Είναι ο συνδημιουργός του πολυπλατυνένιου “Fame” με το David Bowie &  τον John Lennon.

Επίσης, γνωστός για τις συνθέσεις του, όπως το “She’s the Boss” την πρώτη σόλο προσπάθεια του Mich Jagger, το  επιτυχημένο “Sister Midnight” του Iggy Pop, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε ως κιθαρίστας δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της rock & pop σκηνής, από τον Paul Mc Cartney έως τους Simple Minds.

Τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα Music Oxygen. Μια καινούργια μουσική μπάντα της πόλης που αυτοαποκαλείται roots reggae band. Αποτελείται από έξι μουσικούς, και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει 70-80 τραγούδια με αγγλικό, γαλλικό και πορτογαλικό στίχο.

Η βραδιά θα κλείσει με dub funk ήχους από το μουσικό σχήμα Atary. Ο Στέλιος Κούρτης και Γιώργος Βασίλας με ρετρό ήχους του 80 δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα για τα ρομαντικά χρόνια της ηλεκτρονικής μουσικής. Η αγάπη τους για τον αναλογικό ήχο του συνθεσάιζερ τους οδήγησε στη μοναδική μίξη της  electro/disco/house μουσικής.

3. Στον Πρώτο Προβλήτα στο Λιμάνι, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει το ρυθμό για ένα πολύμορφο μουσικό ταξίδι. Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο η ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο 1ο Διεθνές φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών Ανδριανούπολης που πραγματοποιήθηκε στις 27-28-29 Μαΐου 2011 στην ιστορική πόλη της Τουρκίας.

Από τις μεγάλες επιτυχίες του παγκόσμιου κινηματογράφου θα μας ξαναθυμήσει τα soundtrack που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο. Από τη μουσική των Βαλκανίων, η ορχήστρα θα περάσει σε swing και jazz μελωδίες με άρωμα καλοκαιριού, όπως το Summertime. Ακόμη έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο βασιλιά του rock and roll Elvis Presley. H συναυλία θα κλείσει με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Ζορμπάς” από την ομώνυμη ελληνική ταινία.