Η ορχήστρα «Κανών» και η Σοφία Μάνου παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Στης παράδοσης τον Κύκλο«, στο «Kyklos Live Stage» και αυτή την εβδομάδα θα έχουν καλεσμένους τους Μιχάλη Τζουγανάκη και Μάνο Κουτσαγγελίδη.

‘Ένας νέος «Κύκλος» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή 5 Ιανουαρίου στο νούμερο 338 της Συγγρού, σε ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο που βοηθά στην άμεση επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό. Εδώ, λοιπόν, στο Kyklos Live Stage, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, η Ορχήστρα «Κανών» και η Σοφία Μάνου  υποδέχονται ως καλεσμένους τους, το κοπέλι της Κρήτης, Μιχάλη Τζουγανάκη και τον ταλαντούχο εργάτη της παράδοσης, Μάνο Κουτσαγγελίδη.

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. «Σημείο αναφοράς και ευθύνης», όπως σχολιάζει ο ίδιος, είναι ο τόπος του, η Κρήτη και οι μαντινάδες τις: «Θεωρώ ότι κάθε ερμηνευτής αξίζει να δώσει το είναι του, την ψυχή του, χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες, αρκεί να το θέλει πραγματικά». Η μουσική για αυτόν είναι η πιο πειθαρχημένη ελευθερία. Ανυπομονούμε να τον απολαύσουμε με την ορχήστρα «Κανών» σε ένα «πάντρεμα» ήχων που θα μας μαγέψει.

Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης είναι σίγουρα ένα εθνικό μας κεφάλαιο. Mαθητής του Χρόνη Αηδονίδη και της Δόμνας Σαμίου, (δάσκαλος σήμερα και ο ίδιος) δηλώνει: «Η παράδοση είναι ένας παιδευτικός παράγων, ένας κύριος λόγος αποστροφής της κοινωνίας από τα προβλήματα, από όλα τα βάσανα. Βεβαίως δεν λησμονούμε ότι υφιστάμενοι την οικονομική κρίση δεν έχουμε και πολλές επιλογές, ούτε και θα καλούσα κάποιον να ζήσει σε μια ουτοπία. Η παράδοση είναι μέσο διαφυγής από όλα τα προβλήματα και είναι τρόπος χαράς, έκφρασης… μέσα από την παράδοσή μας, μπορούμε να ξεφύγουμε από το τέλμα στο οποία έχουμε έρθει σήμερα».

Με αυτές τις δύο σημαντικές συμμετοχές, η Ορχήστρα «Κανών» ο Γιάννης Παυλόπουλος με το βιολί και το τραγούδι του, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος με το νέυ του, ο Νικόλαος Αυγουστίδης με το ούτι του, ο Ανδρέας Νιάρχος με τα κρουστά του, ο Mampre Kasartzian με το bass του, ο Θοδωρής Γιαννόπουλος με το λαούτο του, η Στέλλα Βαλάση με το σαντούρι της, ο Γιώργος Δεμελής με το κανονάκι και το τραγούδι του, ο Θοδωρής Τασούλας με το κλαρίνο του και η Σοφία Μάνου με το τραγούδι της, θα μας ταξιδέψουν από τη Μικρά Ασία, στην Πόλη και στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στα νησιά, στη Θεσσαλία, στο Μωριά και στη Ρούμελη.

Και έπεται συνέχεια την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με το πάντα καλοσυνάτο και χαμογελαστό κορίτσι Αρετή Κετιμέ, το μαΐστωρ του παραδοσιακού τραγουδιού Αντώνη Κυρίτση και το συνεχιστή της τέχνης του, Θωμά Κυρίτση.