Ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου ο Ορέστης παρουσιάζεται από την θεατρική εταιρεία επωδός μέσα από μια λυρική παράσταση με έντονα εικαστικά και μουσικά στοιχεία σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου και Βασίλη Κονταξή.

Ο Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί ποίημα από την συλλογή του Τέταρτη Διάσταση. Γραμμένο το 1966, είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία, της οποίας ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε λάτρης και εξαιρετικός μελετητής. Το έργο αναφέρεται στην επιστροφή του γιου του Αγαμέμνονα στο Άργος, προκειμένου να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατερά του, να σκοτώσει δηλαδή την μητέρα του και τον εραστή της.  

Στο πλαίσιο της παράστασης θα παιχτούν επίσης αποσπάσματα από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, καθώς και αποσπάσματα από το έργο Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα της M.Yourcenar, τα οποία ερμηνεύονται στα αρχαία ελληνικά από δύο γυναίκες ηθοποιούς στους ρόλους της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας. Η μουσική και τα τραγούδια είναι ειδικά γραμμένα για την παράσταση από τον συνθέτη Γεράσιμο Τριαντάφυλλου και η  χορογραφία του Pierre Tavernie.