Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

παρουσιάζουν από 18 έως 28 Νοεμβρίου 2010 στο Πνευματικό του Κέντρο την έκθεση σύγχρονης εικαστικής τέχνης, χαρακτικής και κεραμικής «Οι εικόνες του κόσμου» με έργα τριών Σλοβάκων καλλιτεχνών, των Daniel Bidelnica, Mária Bidelnicová και Karin Patúcova – Lunterová.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία μεγάλη γκάμα έργων ζωγραφικής, χαρακτικής, χαρακτικής μέσω ηλεκτρονικής επεξεργασίας, ταπετσαριών και κεραμικής ως ποικίλης αντίληψης των χρωμάτων στο περίγυρό μας από την πλευρά των Σλοβάκων καλλιτεχνών. Μέσα από τα έργα τους εκφράζουν την αισιοδοξία και τον χρωματισμό του τόπου ως αρμονία των αντιθέσεων του κόσμου.

Οι ζωγράφοι ανήκουν στη ομάδα των νέων Σλοβάκων καλλιτεχνών με ώριμη τεχνική, είναι όλοι τους απόφοιτοι της Σχολής Καλλών Τεχνών και Design της Μπρατισλάβα και έχουν λάβει μέρος σε δεκάδες εκθέσεις στη Σλοβακία και το εξωτερικό, από την Ιαπωνία έως την Νότιο Αμερική. Έχουν επίσης οργανώσει μερικά σεμινάρια και συμπόσια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Λίγα λόγια για τον κάθε καλλιτέχνη

Ο Daniel Bidelnica ζει και εργάζεται στην Μπρατισλάβα. Επικεντρώνεται στην μνημειώδη ζωγραφική, ελεύθερη ζωγραφική, χαρακτική, ταπετσαρία, χαρακτική μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, στα ζωηρά χρώματα και τις φόρμες.

Είναι ακαδημαϊκός ζωγράφος και συμμετείχε στο διεθνές project “Cow Parade” το 2005 στη Μπρατισλάβα.  Τα ταξίδια του ανά τον κόσμο (Μεξικό, Καναδάς, Βραζιλία, Ινδία, Κούβα, Αίγυπτος) είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στο έργο του επιρροών από αρχαίους πολιτισμούς.

Η Mária Bidelnicová είναι φημισμένη καλλιτέχνιδα στη συντήρηση πινάκων ζωγραφικής, εικόνων, έργων σε ξύλο και χαρτί, στη ζωγραφική αντιγράφων έργων και την αναπαραγωγή τους.

Επιμελήθηκε τη  συντήρηση πολύτιμων έργων του 16ου αιώνα και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις. Έχει σπουδάσει επίσης στην Ακαδημία Τέχνης στη Ρώμη. Οι πίνακές της είναι αφιερωμένοι στην ελεύθερη δημιουργία, συντήρηση έργων ζωγραφικής και τη φωτογραφία.

Η Karin Patúcova –Lunterová ειδικεύεται στην γλυπτική, τη συντήρηση ξύλινων γλυπτών, κεραμικών και έργων ζωγραφικής.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Staatliche Akademie der Bildenden Künste στη Στουτγάρδη  και έχει λάβει το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Τέχνης και Αρχιτεκτονικής “Monument of 68-89” για την πόλη Košice, ενώ το 2008 πέρασε στην ημιτελική φάση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κεραμικής στην Ιαπωνία.