Ο κουκλοθίασος redicolo και η ΧΑΝΘ σας προσκαλούν την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 από τις 10πμ μέχρι τις 10.25μμ στις νέες εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ-Παράρτημα Ασβεστοχωρίου, σε ανοιχτά μαθήματα, δημιουργικά εργαστήρια, happenings με δώρα και κεράσματα.

Στις 8.00μμ μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον κουκλοθίασο redicolo την παράσταση με γιγαντόκουκλες «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ». Το έργο είναι μία απλοποιημένη διασκεύη του “Κύκλου με την Κιμωλία” του Μπρεχτ για παιδιά.  Με αμεσότητα και χιούμορ, με τη μαγεία που μόνο οι κούκλες μπορούν να δημιουργήσουν και με ζωντανή μουσική, η παράσταση έχει στόχο να ψυχαγωγήσει τους μικρούς θεατές, προσφέροντας τους ταυτόχρονα ένα πολύτιμο μάθημα δικαιοσύνης.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ προσεγγίζει τον μπρεχτικό μύθο με τρόπο απλό και κατανοητό, διατηρώντας την ουσία του. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, που όλα τα έχει και δεν τα εκτιμάει, πετάει την παλιά της κούκλα, αφού την έχει καταστρέψει. Η μικρή παραδουλεύτρα που εργάζεται στο πλούσιο σπίτι την βρίσκει, την φροντίζει και την ξαναφτιάχνει με όλη της την αγάπη και με την βοήθεια του φίλου της του τσαγκάρη. Όταν το πλουσιοκόριτσο την διεκδικεί ξανά, τίθεται το ερώτημα σε ποια από τις δύο ανήκει η κούκλα. Τα παιδιά καλούνται να πουν τη γνώμη τους και να προβληματιστούν για το τί θα ήταν δίκαιο. Ως δικαστής εμφανίζεται ο παλιατζής που βάζει την κούκλα σε έναν κύκλο: “Μόνο η αληθινή μητέρα θα έχει τη δύναμη και τη σβελτάδα, την κούκλα έξω να τραβήξει”. Όμως όποια νοιάζεται πραγματικά την κούκλα, δε θα μπορούσε να την τραβήξει δυνατά με κίνδυνο να τη χαλάσει…

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ είναι να διασκεδάσει τους μικρούς θεατές προσφέροντας τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω στο ζήτημα της δικαιοσύνης και της ιδιοκτησίας. Η πρωτότυπη τεχνοτροπία, η προσεγμένη αισθητική, το εντυπωσιακό μέγεθος των κουκλών, καθώς και η διάδραση ανάμεσα στις κούκλες και τους ηθοποιούς, εξάπτουν τη φαντασία και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, αλλά έχει στηθεί ώστε να την παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι ενήλικες θεατές. Μετά την παράσταση τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά τις κούκλες, να φωτογραφηθούν μαζί τους και να κάνουν ερωτήσεις, ώστε να λύσουν οποιαδήποτε απορία. Τέλος, σε κάθε παιδί δίνεται ένα μπαλόνι ως ενθύμιο.

Σχεδιασμός – κατασκευή κουκλών: κουκλοθίασος redicolo

Διασκευή, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Παίζουν: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Ηλικίες: 3 ετών και πάνω

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Η παράσταση μεταφέρεται και σε σχολεία – εύκολη παρουσίαση σε οποιονδήποτε χώρο.

ΚΟΥΚΛΟΘIΑΣΟΣ REDICOLO

Ο κουκλοθίασος redicolo ιδρύθηκε το 2011, αποτελείται από τον Γιάννη Μόμτσιο και την Δέσποινα Καλπενίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την παραγωγή παραστάσεων κουκλοθεάτρου και επιμελείται όλα τα επιμέρους θεατρικά στοιχεία: σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών και σκηνικών,  σύνθεση μουσικής, σκηνοθεσία, εμψύχωση, ερμηνεία κτλ. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ποιοτικών παραστάσεων που συνδυάζουν κουκλοθέατρο με θέατρο, όπου κούκλες και ηθοποιοί συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν επί σκηνής. Σημαντικό στοιχείο είναι η διαδραστικότητα με το κοινό, όπου οι μικροί θεατές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά λέγοντας τη γνώμη τους, παίρνοντας θέση σε διλήμματα και θέτοντας την πλοκή σε κίνηση.

Παραστάσεις που έχει παρουσιάσει: Ο Κύκλος με την Κούκλα (2011), Η Συνέλευση των Ζώων (2012), Ρομπέν των Δασών – η αληθινή ιστορία (2013). Έχει ταξιδέψει σε σχολεία, θέατρα, πλατείες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κοζάνη, Λάρισα, Καστοριά, Ρόδο, Χαλκιδική κ.α. Συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικες γιορτές δρόμου σε κεντρικά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς, στην Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 2013 στην Αθήνα, στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και στην «Παραθινούπολη 2014»  στην πλάζ Αρετσούς – Καλαμαριά. Συνεργάζεται με σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγία, παιδότοπους, φεστιβάλ, θέατρα, δήμους, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, ξενοδοχεία αλλά και ιδιώτες (παιδικά πάρτυ, εγκαίνια, happening κ.α.).