Μια πολιτιστική προσφορά προς τη φιλόμουση, την εκπαιδευτική και την καλλιτεχνική κοινότητα, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.

Το αφιέρωμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ιδιαίτερα επιτυχημένων διαδικτυακών πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, θα μεταδοθεί από το κανάλι  YouTube της Περιφέρειας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 18.00 και μετά την πρεμιέρα του θα είναι διαθέσιμο ελεύθερα για εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρήση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και τη Διασπορά.

Πρόκειται για μία δίωρη συναυλία με αντιπροσωπευτική επιλογή από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιώργου Παπασιδέρη, πλαισιωμένα από την αναλυτική παρουσίαση και αποτίμηση της ζωής και του έργου του, σε κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

Διακεκριμένοι μουσικοί και εξαιρετικοί τραγουδιστές καταθέτουν τις δικές τους ερμηνείες, με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή σύνθεση της ορχήστρας, στις τεχνικές παιξίματος και στον τρόπο τραγουδιού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στο ύφος και το ήθος του κορυφαίου Σαλαμίνιου βάρδου.

Η ορχήστρα αποτελείται από το συγκρότημα του δεξιοτέχνη στο κλαρίνο, μουσικολόγου και διδάσκοντος στο ΕΚΠΑ Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, που συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς Βασίλη Αθανασιά (βιολί), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Αλέξανδρο Σωτήρχο (λαούτο) και Μιχάλη Μπακάλη (κρουστά).

Τον «απόηχο» της φωνής του Γ. Παπασιδέρη μεταφέρουν στη συναυλία ο παλαίμαχος Μεγαρίτης τραγουδιστής και παλιός συνεργάτης του Σπύρος Μπερδελής, ο Σπύρος Μπρέμπος, (που ερμηνεύει, με τη συνοδεία στο βιολί από τον γιό του Νικόλα Μπρέμπο, τα αρβανίτικα τραγούδια του Παπασιδέρη), καθώς και οι εξαιρετικοί δημοτικοί τραγουδιστές Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Άρης Ντίνας και Μανώλης Καπετανάκης. Επίσης, συμμετέχει ο Κουλουριώτης τραγουδιστής Νότης Θαλασσινός, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γ. Παπασιδέρη και Μίμη Ανδριανού» της Σαλαμίνας.