Το «One for the Money» κατατάσσεται στο είδος της κωμωδίας – δράσης και όσο περίεργο κι αν ακούγεται είναι βασισμένο σε βιβλίο. Συγκεκριμένα στο

Από τη Φαίη Πιτσιλίδου

ομώνυμο μυθιστόρημα της Janet Evanovich, που αριθμεί παρακαλώ 17(!!) ακόμη συνέχειες. Στο βιβλίο, όπως και στην ταινία, πρωταγωνιστεί μία νέα γυναίκα, απολυμένη πωλήτρια εσωρούχων, διαζευγμένη, χωρίς έσοδα ή οικονομίες (το μόνο σημείο που επιτυγχάνεται ταύτιση του θεατή με την ηρωίδα), και παρά τις ατυχίες της, εκείνη μένει εκπληκτικά ακλόνητη.

Για να βγάλει λοιπόν, τα προς το ζην, στρέφεται σε ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας της, τον ξάδερφό της, που τυγχάνει να είναι και ιδιοκτήτης ενός γραφείου κυνηγών επικηρυγμένων. Με κανένα προσόν, αλλά ακαταμάχητη τσαχπινιά, καταφέρνει να πείσει τον ξαδερφό της να της αναθέσει δουλειά 50.000 δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Stephanie Plum, για να εισπράξει αυτό το ποσό, πρέπει να πιάσει έναν γοητευτικό αστυνομικό, που κατηγορείται για φόνο και φυγοδικεί, αλλά ταυτόχρονα, είχε αποπλανήσει την ηρωίδα σε μικρή ηλικία, αδίκημα πολύ σοβαρότερο από τα δύο προηγούμενα, που φυσικά χρίζει εκδίκησης. 

        

Κάπως έτσι ξεκινούν οι περιπέτειες της Stephanie Plum, όπου την υποδύεται η ειδικός πλέον σε αυτού του είδους ταινίες, Katherine Heigl (γνωστή από τη σειρά Grey’s Anatomy) και η οποία καταφέρνει σε 3(!) μέρες να πυροβολεί, να κλέβει αμάξια, να τα βάζει με κακοποιούς και να διαχειρίζεται άρτια δυσχερείς καταστάσεις.

Μπορεί λοιπόν όλα τα παραπάνω να λειτουργούν για την υπόθεση ενός μυθιστορήματος, για ταινία όμως πάσχουν σε μεγάλο βαθμό. Η Katherine Heigl ακόμα και μελαχρινή με σγουρά ατίθασα μαλλιά, δεν πείθει ως δυναμικό και αγέρωχο θηλυκό, η σκηνοθέτης Julie Anne Robinson στήνει ένα σκηνικό χωρίς πρωτοτυπίες και εκπλήξεις, επαναπαυόμενη στη δυναμική του σεναρίου και  οι χαριτωμένες προσπάθειες των υπόλοιπων ηθοποιών δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Αν όμως, παραβλέψεις τις ελλείψεις, που γίνονται αντιληπτές από τον τίτλο και μόνο και δεις την ταινία χωρίς προσδοκίες, τότε σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα χαμογελάσεις και μερικές που θα γελάσεις, καθώς πρέπει να το αναγνωρίσω, η ταινία έχει το κλασικό αμερικάνικο χιούμορ που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε…

 
Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Julie Anne Robinson
Σενάριο: Janet Evanovich (μυθιστόρημα), Liz Brixius , Karen McCullah Lutz ,Karen Ray, Stacy Sherman ,Kirsten Smith
Παραγωγή: Wendy Finerman, Sidney Kimmel ,Gary Lucchesi ,Tom Rosenberg
Μουσική: Deborah Lurie
Φωτογραφία: Jim Whitaker
Παίζουν: Katherine Heigl, John Leguizamo, Daniel Sunjata, Jason O\’Mara, Debbie Reynolds