Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Αερίτες, χρησιμοποιώντας σύγχρονους χορευτικούς κώδικες συσχετίζουν το ανθρώπινο σώμα με το αστικό περιβάλλον, στην παράσταση Era poVeraστις 22 Μαρτίου – 8 Απριλίου (Πέμπτη έως Κυριακή), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Με την πρώτη της κιόλας δυναμική εμφάνιση το 2007, η ομάδα Αερίτες της χορογράφου και θεατρολόγου Πατρίσιας Απέργη εξασφάλισε μια σημαντική θέση στο σύγχρονο ελληνικό χορό, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στο διεθνή καλλιτεχνικό διάλογο. Αμεσότητα, εκρηκτική ενέργεια και χιούμορ χαρακτηρίζουν τα έργα της ομάδας που διερευνά τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία και εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μετά το d.OPA – Dopamines of Post Athenians, η χορογράφος στρέφει το βλέμμα της στο σημερινό αστικό τοπίο, και ιδιαίτερα στις μη-ευνοημένες κοινωνικές ομάδες. Μέσα σε έναν ολοένα πιο σύνθετο και πιο αποπνικτικό αστικό xώρο, πώς μπορεί να υπάρξει το σώμα; Σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας, το σώμα πώς θα κινηθεί, πώς θα (αντι)δράσει, τι θα επινοήσει, αλλά και πώς η δράση του θα συμβάλλει στη μετάλλαξη της εικόνας της πόλης;

Με φόντο το μωσαϊκό της σύγχρονης πόλης, η χορογράφος αναζητά τη μνήμη του σώματος στον περιβάλλοντα χώρο, τους δυσδιάκριτους και πολύπλοκους τρόπους με τους οποίους πόλη και σώμα σχετίζονται. Κίνηση, μουσική, εικαστική προσέγγιση, φωτισμός και ενδυματολογία συνδυάζονται οργανικά και αποδίδουν την υφή, τη χροιά, το ρυθμό της πόλης. Στο Era poVera της Πατρίσιας Απέργη συνεχίζεται ο διάλογος του σώματος με την πόλη, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για το σύγχρονο πολιτισμό.

Η χορογράφος και θεατρολόγος Πατρίσια Απέργη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε χορό στη σχολή της Νίκης Κονταξάκη και συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία (Université de Nice Sophia-Antipolis, faculté de Beaux Arts) και στο Λονδίνο (MA in Choreography with Performing Arts, Middlesex University). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων χορού και θεάτρου. Mε την ομάδα χορού Αερίτες, ως χορογράφος έχει παρουσιάσει τα έργα: The manifest of the other (Διεθνές φεστιβάλ Οχρίδας, 2010), d.OPA [dopamines of post-Athenians] (City to City Cabaret, Zάγκρεμπ, Κροατία, 2010• 8ο διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, Γκάζι, 2010• 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, Μέγαρο Μουσικής, 2010• Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Πολύτροπον, Αθήνα, 2009• 14η Biennale νέων καλλιτεχνών, Σκόπια, Όπερα των Σκοπίων, 2009), Apolost (Όπερα Καΐρου, Όπερα Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος, 2009• Θέατρο Χώρα, Αθήνα, 2008), Ferry-Tales (Φεστιβάλ Αιγαίου, Σίκινος, Φολέγανδρος, 2009), AnOrexia Socialis (Θέατρο του Μύλου, Λάρισα, 2008• Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, 2007• Θέατρο Σχεδία, Αθήνα, 2007), Ellen West (Θέατρο Αργώ, Αθήνα, 2006), Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας (Ιθάκη, 2004), Fragments (Lakeview Theatre, Λονδίνο, 2003), Re-possess (Lakeview Theatre, Λονδίνο, 2002).
Το Φεβρουάριο του 2010 προσκλήθηκε ως χορογράφος in residence στο Tanzquartier για το project «accumulations». Διδάσκει χορό και θέατρο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων από το 2005, όπου και εργάζεται ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων. Τις περιόδους 2007-2008 και 2010-2011 δίδαξε αυτοσχεδιασμό-χορογραφία στην Ακαδημία Τεχνών του ΙΕΚ Ακμή. Συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου Θέατρο – Θεατρική Αγωγή του ΙΔΕΚΕ (2007) και υπήρξε μέλος του διεθνούς κέντρου καλλιτεχνών IFEA του Λονδίνου (2008).

Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από την Πατρίσια Απέργη και τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη.
Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας. Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα όπως αυτές εκφράζονται μέσω του graphic design, του video animation και της σύγχρονης οπτικής επικοινωνίας.
Η ομάδα έχει τιμηθεί με το βραβείο Ερμής (2008) για την εταιρική της ταυτότητα και με δύο βραβεία ΕΒΓΕ (2007) για το προωθητικό υλικό και το πρόγραμμα της παράστασης AnOrexia Socialis.

Με το έργο d.OPA! [dopamines of post-Athenians] η ομάδα επελέγη από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το Σεπτέμβριο του 2009. Κατόπιν, το ίδιο έργο ανακηρύχθηκε πρώτο σε βαθμολογία από πενταμελή επιτροπή που αποτελούνταν από καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων και έγκριτων φεστιβάλ του εξωτερικού, έτσι ώστε να συμμετάσχει στην 8η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιούνιο του 2010. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η ομάδα Αερίτες εξελέγη μέσα στις δέκα «ομάδες προτεραιότητας» από το φεστιβάλ Aerowaves του Λονδίνου και περιόδευσε σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο πολιτισμού και Τουρισμού για τα έτη 2008, 2009 και 2010

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου
Μουσική σύνθεση: Δημοσθένης Γρίβας
Σκηνικά: Ανδρέας Κασάπης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σύμβουλος εικαστικών-θεωρητική υποστήριξη: Νάντια Αργυροπούλου
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός
Graphic design: Καλλίνα Κυρατσούλη

Ερμηνεία-Δημιουργική επεξεργασία: Νώντας Δαμόπουλος, Γιάννης Εμμανουηλίδης, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού,  Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου    

Παράλληλες δράσεις

Ο χορός του 2112
Τα Σάββατα 24, 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου 2012
Αίθουσα χορού
Ώρα: 12:00-15:00

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα χορού Αερίτες.

Ένα εργαστήριο χορού και κίνησης, ένα εργαστήριο επιστημονικής φαντασίας! Η πόλη, 100 χρόνια μετά, ύστερα από μια μεγάλη καταστροφή!

Στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με κινητικούς κώδικες που ήδη πρωταγωνιστούν ως τρόπος έκφρασης στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπως για παράδειγμα το parcour, το streetdance και το hip-hop. Στη συνέχεια, και αφού θα έχουμε μελετήσει τις σωματικές εκφράσεις του σήμερα, θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί κινησιολογικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από κοινωνικές ομάδες, στη φανταστική μας πόλη, 100 χρόνια μετά.

Πώς οραματιζόμαστε την πόλη του μέλλοντος; Ποιές ανάγκες προκύπτουν για την ατομική έκφραση μέσα σε μια φανταστική μεγαλούπολη; Μέσα από ένα σενάριο καταστροφής, πώς διαμορφώνεται η κίνηση ενός συνόλου, μιας ομάδας, μιας συμμορίας, μιας παρέας; Μπορώ να χρησιμοποιήσω το σώμα μου ως όπλο για να εκφραστώ; Σε ποιο βαθμό η προσωπική μου ενέργεια επηρεάζει τη δύναμη του συνόλου; Τελικά, οι άνθρωποι στη φανταστική μου πόλη χορεύουν περισσότερο από μένα;

Απευθύνεται σε: εφήβους 14-18 ετών
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στα τρία εργαστήρια
Κόστος συμμετοχής: 45 € για τον κύκλο και των τριών εργαστηρίων
Πρωινές παραστάσεις για σχολικές ομάδες
Τετάρτη & Πέμπτη, 28-29 Μαρτίου & 4-5 Απριλίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Ώρα: 11:00

Απευθύνεται σε: Μαθητές από Α΄ Γυμνασίου μέχρι και Γ΄ Λυκείου
Κόστος συμμετοχής: 8 € ανά μαθητή

Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης: από το μικρό στο μεγάλο
Τις Κυριακές 1 και 8 Απριλίου 2012

Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων
Ώρα: 11:00-13:00

Ένα εργαστήριο που ξεκινά από το κάθε παιδί ξεχωριστά, για να καταλήξει σε μια ομαδική εργασία. Αρχικά, καλούμε τα παιδιά να δημιουργήσουν εικόνες με θέμα τη γειτονιά τους, τους φίλους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα, να πειραματιστούν με την εικόνα της γειτονιάς τους και να αντιληφθούν με ποιον τρόπο αυτή αποτελεί κομμάτι ενός σύγχρονου αστικού τοπίου ή πώς το κάθε μικρό προσωπικό/οικείο αντικείμενο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου συλλογικού έργου. Εργαλεία τους τα μπλοκ ζωγραφικής και η φωτογραφία. Στη συνέχεια, αφού μεγεθυνθούν οι δημιουργίες των παιδιών σε κλίμακα 4:1 και φωτοτυπηθούν, θα αναλάβει δράση όλη η ομάδα, ώστε να τις επιχρωματίσει με ακρυλικά χρώματα ή/και παστέλ και να δημιουργήσει μια τεράστια σύνθεση που θα τοποθετηθεί σε μορφή αφισοκόλλησης στο δημόσιο χώρο γύρω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί την αφισοκόλληση ως εικονογράφηση της πόλης και η οποία συναντάται πολύ συχνά στο σύγχρονο γκραφίτι.

Το εργαστήριο αναφέρεται στο οικείο για να προσεγγίσει το ανοίκειο και εμπνέεται από τους μικρούς για να συνομιλήσει με τους μεγάλους μέσα στην πόλη!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Ανδρέα Κασάπη.

Απευθύνεται σε: παιδιά 9-12 ετών
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις δύο συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής: 30 € και για τις δύο συναντήσεις

Για την συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κράτηση θέσεων στις πρωινές παραστάσεις είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Συζήτηση με την Πατρίσια Απέργη (Αερίτες) μετά την παράσταση
Κυριακή 1 Απριλίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση Era poVera, με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τους συντελεστές της ομάδας χορού Αερίτες.
Συντονισμός: Νάντια Αργυροπούλου, επιμελήτρια – ιστορικός τέχνης.
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Οργάνωση Παραγωγής: VanDog

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00–01:00
Τηλ.: 2130.023.192