Οι πλήρη ντάξει είναι μια γνήσια λαϊκή κομπανία που ακολουθεί την παράδοση του προπολεμικού ρεμπέτικου τραγουδιού φέρνοντάς την στο τώρα! “Συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης μέσω της δικιάς τους δημιουργίας” αποκαλεί τους πλήρη ντάξει το γαλλικής παραγωγής ντοκυμαντέρ “Le grand tour – La Grèce”, όπου αυτοί ερμηνεύουν μεταξύ άλλων και σχολιάζουν το κοινωνικού περιεχομένου τραγούδι τους “Τα δάνεια”.

Τραγούδια παλιά, του Μάρκου και άλλων, αλλά και δικά τους από τους 3 δίσκους που έχουν εκδώσει ως πλήρη ντάξει, εγγυώνται μια απολαυστική μουσική παράσταση. Η αγάπη και η φροντίδα για το λαϊκό τραγούδι, ο δυναμισμός στην οργανοπαιξία και ο λυρισμός τον φωνών τους, τους έχουν οδηγήσει ήδη σε μεγάλα Φεστιβάλ και μουσικές σκηνές στο εξωτερικό. Στις 24 Νοεμβρίου για μία μοναδική βραδιά στον Σταυρό του Νότου +Plus!

Συντελεστές

Κατερίνα Δούκα: τραγούδι, κουτάλια, ζήλιες

Μανώλης Πορφυράκης: τραγούδι, κιθάρα

Λευτέρης Τσικουρίδης: τραγούδι, μπουζούκι

Χρήστος Παππάς: τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η λαΐκή κομπανία “πλήρη ντάξει” έχει παγιώσει ένα τρόπο έκφρασης και απόδοσης βασισμένο στο παραδοσιακό ύφος και όπως αυτό καταγράφεται από την δισκογραφία κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Το ρεπερτόριό τους εξαρχής διαμορφώθηκε και επηρεάστηκε από τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων για την απόδοση και εκτέλεση τραγουδιών και οργανικών σκοπών που προέρχονται από την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ρεμπέτικο, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη περίοδο της δισκογραφίας των δεκαετιών 1910, ’20 και ’30, κυρίως στην Ελλάδα και στην Αμερική, αλλά και στην Τουρκία.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη σύνθεση του ίδιου του συνόλου (τέσσερις φωνές, μπουζούκια, λαϊκή κιθάρα και μπαγλαμάς), που αποτελεί τον κατεξοχήν κλασικό τύπο λαϊκής ορχήστρας. Τέτοια σύνολα εμφανίστηκαν την δεκαετία του ’30 και δημιούργησαν, με βάση τις παραδοσιακές συνθετικές φόρμες, τη δικιά τους μουσική.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η μελέτη και η χρήση συγκεκριμένων τεχνικών έκφρασης, ερμηνείας και εκτέλεσης, προερχόμενες κυρίως από το παραδοσιακό ύφος [ηχόχρωμα φωνών, ισοκρατήματα, χρήση κουρδισμάτων (ντουζένια) κ.ά.].

Η ανάγκη καταγραφής αυτού του ιδιώματος τους οδήγησε στην δισκογραφία, και με την βοήθεια πολλών φίλων τους, καταφέρανε να εκδόσουν τρεις (3) δίσκους με δικά τους κομμάτια, πλήρη ντάξει – Νοέμβριος 2013, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ – Νοέμβριος 2014, Τρίτος ΔΙSKOS – Δεκέμβριος 2015.