Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Έλληνες κουκλοπαίκτες», παρουσιάζεται φέτος η παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Κυνικοί στον Άδη» του Δημήτρη Μικιού, που απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, διασκευή από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.
 
Η υπόθεση

Η παράσταση «Οι Κυνικοί στον Άδη» περιλαμβάνει κείμενα κυρίως από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.

Ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος πεθαίνει και κατεβαίνει με επεισοδιακό τρόπο στον κόσμο των νεκρών. Εκεί θα συναντήσει τους αγαπημένους του δασκάλους Διογένη και Αντισθένη. Οι τρεις είναι οι μόνοι που χαίρονται με το θάνατό τους, διασκεδάζοντάς τον, και επιτίθενται με ξεκαρδιστικό τρόπο σε άλλους νεκρούς που θρηνολογούν με την απώλεια της ζωής τους και τα χαμένα τους υλικά αγαθά. Διδάσκουν, λένε αστεία, παγιδεύουν με επιχειρήματα δικαίους και αδίκους. Σατράπηδες και τύραννοι, ματαιόδοξοι, γέροι και νέοι θα «κατατροπωθούν» αγρίως από τους μεγάλους δασκάλους της κυνικής φιλοσοφίας. Εικόνες και τοπία της καθημερινής ζωής στον Άδη εναλλάσσονται με αστεία περιστατικά, κάνοντας τον Κάτω Κόσμο να μοιάζει με επιθεωρησιακό-φιλοσοφικό καλειδοσκόπιο.

Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή μουσική. Ο θίασος περιλαμβάνει 25 χάρτινους χαρακτήρες/φιγούρες και 10 διαφορετικά σκηνικά και χρησιμοποιεί το στοιχείο του θεάτρου σκιών.
Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς η σκιά είχε να κάνει πάντα με τον κόσμο των νεκρών –κατά την παράδοση, ο Καραγκιόζης έγινε φιγούρα από τον Χατζηαβάτη, όταν ο πρώτος πέθανε, για να μεταφέρει τα αστεία του στον κόσμο και να μας ανακουφίζει από τη σκληρή πραγματικότητα.

Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι καραγκιοζοπαίκτες έφτιαχναν τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια – ασπρόμαυρες με έγχρωμες εγκοπές.

Η σκηνοθεσία του έργου τονίζει τη σχέση μεταξύ του ελληνικού παραδοσιακού θεάτρου σκιών με τους κυνικούς φιλοσόφους και τη φιλοσοφία τους. Γι’ αυτό οι διάλογοι έγιναν πιο περιπαικτικοί, πιο ανάλαφροι, πιο «σβέλτοι», χωρίς να χάνεται τίποτα από το νόημα και τη βαθιά ανάγκη του πρωτότυπου κειμένου να φιλοσοφήσει. Αλλά και οι φωνές των ηρώων θυμίζουν τα ηχεία και την εκφορά του λόγου των Ελλήνων καραγκιοζοπαικτών. Μια κλωστή ενώνει αυτούς του δύο κόσμους, καιρός να την ακολουθήσουμε!

Οι «Νεκρικοί Διάλογοι» του Λουκιανού

Φιλοσοφικά κείμενα σχετικά με την «ύπαρξη», με λόγο επίκαιρο και διαχρονικό. Η ζωή είναι ένα δώρο και οι νεκροί τη στερούνται, άρα μπορούν να την εκτιμήσουν περισσότερο. Ο Λουκιανός τους επιλέγει πολύ έξυπνα, για να μας μιλήσουν γι’ αυτήν. Δεν φτιάχνει σκοτεινούς ή δακρύβρεχτους διαλόγους, φιλοσοφεί μέσω του Κάτω Κόσμου και στέλνει μηνύματα για το εφήμερο, τη ματαιότητα, αλλά και για τις αξίες, την παιδεία, τη φιλία και την ανάγκη της καθημερινής μας ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.
Όπλα του είναι κυρίως το καυστικό χιούμορ, η οξύνοια του πνεύματός του, αλλά  και η γνώση των κειμένων των κλασικών συγγραφέων.

Οι ήρωες των «Νεκρικών Διαλόγων» είναι κυνικοί φιλόσοφοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το πνεύμα και τη φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων που έρχεται σε κόντρα με εκείνους –απλούς ανθρώπους, βασιλιάδες, ήρωες, αλλά και αθλητές τις μυθολογίας και της ιστορίας- που εκπροσωπούν το μάταιο και το εφήμερο, εν γένει τον υλικό κόσμο.
 
Ιδέα-Διασκευή κειμένων-Κατασκευή φιγούρων-Ερμηνεία: Δημήτρης Μικιός
Διασκευές μουσικών κομματιών-Πρότυπη μουσική: Μάριος Κωστάκης      
Βοηθός: Όλγα Πετίδου

“Οι Κυνικοί στον Άδη” με ένα ποτήρι κρασί!
 
Κερνάμε ένα ποτήρι κρασί και σας περιμένουμε να φιλοσοφήσουμε και να γελάσουμε με το καυστικό χιούμορ του Λουκιανού!