Το Ινστιτούτο Θερβάντες μας προσκαλεί στην έκθεση Αθήνα-Μαδρίτη. Οι ισπανικές ζωές της Μαρτίνας Αναγνώστου. Μια ανθολογία, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Μαρτίνα Αναγνώστου (Αθήνα, 1971) είναι Ελληνίδα ζωγράφος που μεγάλωσε και σπούδασε στην Μαδρίτη. Το έργο της έχει αναπτυχθεί σε καμμιά δεκαριά χώρες και τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Αντίς-Αμπέμπα, Αθήνα, Βερολίνο, Χαρτούμ, Μαδρίτη), αλλά διατηρεί έναν διαρκή δεσμό με την Ισπανία, τόσο όσον αφορά τη θεματολογία, όσο και τις δημιουργικές μορφές. Είναι εμφανής η ισχυρή επίδραση της ανάγνωσης των κλασικών (από τον Θερβάντες ως τον Χουάν ντε λα Κρούθ) και των οροσήμων της τέχνης και της ιστορίας (από τον Γκρέκο ως την ομάδα Ελ Πάσο) στο έργο της Αναγνώστου, το οποίο αποτελεί έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις γλώσσες της Ελλάδας και της Ισπανίας, δια μέσου των εικαστικών μορφών.

Η έκθεση είναι μια ανθολογία ζωγραφικών έργων διαφορετικών μεγεθών που περιλαμβάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές της περιόδους, από τα πρώτα της βήματα στο σκίτσο ως τα μεγάλα μεγέθη και τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα. Πάνω από 50 έργα, μεταξύ των οποίων και εικόνες, τα οποία ίπταται η γλωσσική και δημιουργική ταυτότητα, πάνω από τα σύνορα ή τα διαβατήρια.