Τα διηγήματα της συλλογής καλύπτουν τα δέκα πρώτα χρόνια της συγγραφικής της δραστηριότητας και σκιαγραφούν την εξέλιξή της, αλλά και προαναγγέλλουν το ύφος της, τη θεματολογία και τους προβληματισμούς της.

Η συλλογή περιλαμβάνει δεκαεφτά διηγήματα σε χρονολογική σειρά, τα οποία συνοδεύονται το καθένα από μια μικρή εισαγωγή της συγγραφέως.

Εδώ ο αναγνώστης θα μάθει για τις απαρχές της Γαιοθάλασσας, του αγαπημένου φανταστικού κόσμου της Λε Γκεν, την πρώτη ιστορία του Χαϊνικού Κύκλου και προπομπού του Ο κόσμος του Ρόκανον, καθώς και την πρώτη εμφάνιση του πλανήτη Γκέθεν ή Χειμώνα, όπου εκτυλίσσεται Το αριστερό Χέρι του Σκοταδιού.

Η συλλογή κλείνει με δύο από τα πιο διάσημα κείμενά της, τη φιλοσοφική παραβολή «Αυτοί που φεύγουν από την Όμελας» (βραβείο καλύτερου διηγήματος Χιούγκο, 1974) και «Τη μέρα πριν από την Επανάσταση» (βραβείο καλύτερου διηγήματος Νέμπιουλα, 1975), πρελούδιο του Ο Αναρχικός των δύο Κόσμων.

Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

Η συγγραφέας Ούρσουλα Κρέμπερ Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin), γεννήθηκε το 1929 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας κόρη του ανθρωπολόγου Άλφρεντ Κρέμπερ και της συγγραφέως Θεοδώρας Κρέμπερ. Παντρεύτηκε με τον ιστορικό Τσαρλς Α. Λε Γκεν (σωστή προφορά Γκουίν) και απέκτησαν τρία παιδιά. Η Ούρσουλα Λε Γκεν υπήρξε παραγωγικότατη. Έγραψε σε πεζό και έμμετρο λόγο, λογοτεχνικά όσο και δοκιμιακά κείμενα, ενώ καταπιάστηκε και με τη μετάφραση (Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τσε). Κέρδισε από νωρίς την εκτίμηση κοινού και κριτικών για την μεστή και ακριβή της γλώσσα, το σπάνιο αφηγηματικό της χάρισμα και τους αληθινούς χαρακτήρες που έπλαθε, όσο και για τις ριζοσπαστικές της ιδέες. Εμπλουτίζοντας τον χώρο του Φανταστικού με κοινωνικούς, ανθρωπολογικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς, επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της λογοτεχνίας. Σημαντικότερες διακρίσεις της τα πέντε βραβεία Χιούγκο, τα πέντε βραβεία Νέμπιουλα και το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα από το National Book Foundation το 2014. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.