«Οι δημιουργοί στο προσκήνιο» τιτλοφορείται το αφιέρωμα του θερινού δημοτικού κινηματογράφου   

Κερατσινίου Σινέ – Κατερίνα σε Έλληνες σκηνοθέτες και τις ταινίες τους που εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ. με τον Παντελή Βούλγαρη και την «Ψυχή βαθιά».

Στην «Ψυχή Βαθιά», την τρίτη χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου, στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, δύο αδέρφια, ο Ανέστης και ο Βλάσης, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο πατέρας τους νεκρός από νάρκη, η μάνα τους σε στρατόπεδο αμάχων.

Τσοπανόπουλα που γνωρίζουν καλά τα υψώματα, τα δάση, τα ποτάμια και τα περάσματα, τα δύο παιδιά χρησιμοποιούνται ως οδηγοί, του Εθνικού Στρατού και  του Δημοκρατικού Στρατού. Μοιραία βρίσκονται με όπλο στο χέρι σε ομάδες που βάλλουν η μία εναντίον της άλλης. 

60 χρόνια μετά, ο κινηματογραφικός φακός του Παντελή Βούλγαρη μας αποκαλύπτει ότι είναι «Δύσκολο να πυροβολήσεις απέναντι όταν ξέρεις ότι εκεί μπορεί να βρίσκεται ο αδερφός σου».
Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στα σπαταλημένα νιάτα και στις δύο πλευρές του λόφου, μια κατάθεση μνήμης και σεβασμού για τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα ενός ολέθριου πολέμου που δεν ανέδειξε νικητή γιατί ηττήθηκε όλη η Ελλάδα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Καρτέρης, Γιώργος Αγγέλκος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Συμεωνίδης, Βικτόρια Χαραλαμπίδου, Κώστας Κλεφτογιάννης, Ιούλιος Τζιάτας, Άννα Παρτσάνη και ο αειθαλής Θανάσης Βέγγος.

Ο Παντελής Βούλγαρης που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Παράλληλα με τον κινηματογράφο, έχει δουλέψει και στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας δύο σήριαλ και πολλά ντοκιμαντέρ, ανάμεσα τους και ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο, για λογαριασμό της Γερμανικής τηλεόρασης WDR. Έχει κάνει πολλές θεατρικές σκηνοθεσίες. Το 1995 τιμήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης με μία αναδρομική παρουσίαση του συνόλου του έργου του. Πέραν την Ψυχής Βαθιάς ο Παντελής Βούλγαρης έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες ο Κλέφτης, ο Τζίμης, ο Τίγρης, ο Χορός των τράγων, το Προξενιό της Άννας, ο Μεγάλος Ερωτικός, Happy Day,  Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κήπος με τα αγάλματα , Πέτρινα Χρόνια, η Φανέλλα με το Εννιά, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, Ακροπόλ, Όλα είναι δρόμος,  και Νύφες.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με την προβολή της ταινίας «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνυ Λυκουρέση, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου η ταινία «Τα παιδιά δεν παίζει» της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα και η «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» του Στέλιου Κούλογλου,τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.