Ο Γιώργος Κόρδης θα δώσει πέντε συνολικά διαλέξεις, με γενικά θέμα “Η βυζαντινή ελληνική ζωγραφική: χαρακτήρας και λειτουργία. Παρελθόν, παρόν και μέλλον“. Η Έλενα Ματθαιοπούλου στη διάλεξη που θα δώσει την Τρίτη 17 Απριλίου θα μας μιλήσει για τον Verdi και τον Shakespeare, ενώ ο Στάθης Γκόνος θα μας μιλήσει σε ένα κύκλο έξι διαλέξεων για τη ραγδαία εξέλιξη των βιοεπιστημών και τη νέα πραγματικότητα που φέρουν στην ανθρωπότητα.

Αναλυτικά οι διαλέξεις:

Γιώργος Κόρδης – Η βυζαντινή ελληνική ζωγραφική: χαρακτήρας και λειτουργία. Παρελθόν, παρόν και μέλλον.

16, 23, 30 Απριλίου 2018
7, 14 Μαΐου 2018
Δευτέρα, 18.00-20.00 
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ (για φοιτητές και ανέργους)
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ (για φοιτητές και ανέργους)

Με την σειρά των πέντε διαλέξεων, την οποία προτείνουμε, επιζητούμε να αγγίξουμε με σοβαρότητα και επιστημονικά κριτήρια την ελληνική παραδοσιακή ζωγραφική, η οποία εχει καθιερωθεί να ονομάζεται βυζαντινή. Η μεγάλη αυτή παράδοση, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες ζωγράφους της Γενιάς του ’30, αλλά και για πολλούς εικαστικούς του μοντερνισμού, μοιάζει σήμερα αγνοημένη απο τον εικαστικό κόσμο και έχει περιοριστεί σε έναν παθητικό ρόλο αντιγράφοντας τον εαυτό της από αγιογράφους, ζωγράφους δηλαδή που εκτελούν εκκλησιαστικά έργα. Με τη σειρά των διαλέξεων που προτείνουμε, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο εναν διάλογο γύρω από την τέχνη αυτή, τις διαστάσεις, και την πιθανή λειτουργία της στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι. Οι διαλέξεις μπορούν να γίνουν από έναν ομιλητή ή να έχουν τη μορφή του διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών ή ιστορικών της τέχνης.

16 Απριλίου: Η βυζαντινή ζωγραφική ως τρόπος. Γιώργος Κόρδης, ζωγράφος

23 Απριλίου: Ποιος αντιγράφει καλύτερα; Η ελληνική ζωγραφική παράδοση µε τα µάτια ενός σύγχρονου ζωγράφου – μια συζήτηση για την ταυτότητα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Χρήστος Κεχαγιόγλου, ζωγράφος – Κώστας Λάβδας, ζωγράφος.

30 Απριλίου: Βυζαντινή τέχνη και µοντερνισµός, πατήρ Σταµάτης Σκλήρης, ζωγράφος

7 Μαΐου: Ποιος χώρος λατρείας;, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ – π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας – Θρησκειολογίας

14 Μαΐου: Δέος και βυζαντινή παράδοση: προτάσεις ανανέωσης, Μάνος Στεφανίδης, Συγγραφέας, κριτικός τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΚΠΑ

Τη σειρά διαλέξεων συντονίζει ο Γιώργος Κόρδης, π. Επ. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών, ζωγράφος.

Έλενα Ματθαιοπούλου – Verdi και Shakespeare: Macbeth, Otello, Falstaff

17 Απριλίου 2018
Τρίτη, 18.00-20.00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ (για φοιτητές και ανέργους)

Ο Verdi είχε πάθος για τον Shakespeare, του οποίου τα έργα μελετούσε λεπτομερώς όλη του τη ζωή και συνέθεσε τρεις όπερες βασισμένες σe αυτά: Macbeth, Otello και Falstaff (οι τελευταίες δύο με λιμπρέτο του διάσημου ποιητή Arrigo Boito). Πόσο πιστά ακολουθεί τα θεατρικά έργα σε καθεμία από αυτές και σε ποιό λιμπρέτο έχει εμπλακεί πιο ενεργά ο ίδιος ο Verdi (ο οποίος πέθανε χωρίς να πραγματοποιήσει το όνειρο του να συνθέσει όπερα βασισμένη στον Βασιλέα Λήρ); Με DVD από διάσημες παραστάσεις των τριών έργων και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Verdi με τους λιμπρετίστες του.

Στάθης Γκόνος – Ο άνθρωπος επινοεί τον άνθρωπο.

19, 26 Απριλίου 2018
3, 10, 17, 24 Μαΐου 2018
Πέμπτη,18.00-20.00
Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€, 25€ (για φοιτητές και ανέργους)
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ (για φοιτητές και ανέργους)

Η ραγδαία εξέλιξη των βιοεπιστημών τις τελευταίες δεκαετίες φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Η ανάλυση του γενετικού υλικού κάθε ανθρώπου, η χρήση βλαστοκυττάρων, αλλά και η δυνατότητα κλωνοποίησης οργανισμών έχουν δημιουργήσει ανεξερεύνητες προοπτικές και παρά τα προφανή ευεργετικά θεραπευτικά αποτελέσματα, τα βιοηθικά ζητήματα που προκύπτουν είναι τεράστια. Βρισκόμαστε στην κυριολεξία στο κατώφλι να «επανασχεδιάσουμε τον άνθρωπο». Το επιθυμούμε και προς τι; Οι διαλέξεις θα εστιάσουν όχι μόνο στα τεχνικά και νομικά ζητήματα, αλλά επίσης στα φιλοσοφικά θέματα που ανακύπτουν.

* Για την έκδοση φοιτητικού εισιτηρίου απαιτείται η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας.