Πρόκειται για χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πάρου, στα οποία αντανακλάται η σοφία του λαϊκού πολιτισμού. Ο ανεμόμυλος του Άγουρου του 19ου αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της προβιομηχανικής εποχής, στέκεται αγέρωχος αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα της αγροτικής κοινωνίας εκείνης της περιόδου στις Κυκλάδες. Η οικία Ασπροπούλου, ένα κτήριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού, μας μεταφέρει μνήμες και ιστορίες από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα. Η οικία Ανουσάκη του 16ου αιώνα, με την αυθεντική κυκλαδίτικη λιτότητα που την χαρακτηρίζει, φιλοξενεί τον τελευταίο αργαλειό του χωριού διατηρώντας ζωντανή την τέχνη της υφαντικής από γενιά σε γενιά.

Στην παραγωγή των βίντεο θα συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού, ενώ η προβολή τους θα γίνει διαδοχικά στις 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου σε προκαθορισμένες ώρες που θα ανακοινωθούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ. Μετά το πέρας του τριημέρου το υλικό θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του φεστιβάλ στο youtube.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» καλεί το κοινό να “περπατήσει” για πρώτη φορά ψηφιακά στη Μάρπησσα μέσα από μια περιήγηση σε αγαπημένα κτήρια του παραδοσιακού οικισμού, που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός τόπου με βαθιές ρίζες στο χρόνο.