Οι Athens Singers τραγουδούν την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Gioachino Rossini (1792 – 1868): Petite Μesse Solennelle

Μια… όχι και τόσο «μικρή» επίσημη λειτουργία

«Θεέ μου – τώρα που τελείωσα αυτή την ταπεινή μικρή Λειτουργία, αναρωτιέμαι – είναι άραγε πράγματι θρησκευτική μουσική (la musique sacrée) αυτό που μόλις έγραψα ή κάποιο είδος καταραμένης μουσικής (la sacré musique); Εσύ το γνωρίζεις καλά, γεννήθηκα για την κωμική όπερα. Λίγες γνώσεις, λίγο συναίσθημα, κι αυτό είναι όλο. Ας είσαι ευλογημένος λοιπόν, κι ας μου χαρίσεις τον Παράδεισο!»

Με τα λόγια αυτά, προλόγισε ο Rossini το τελευταίο του έργο, την «τελευταία από τις αμαρτίες του γήρατος» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1864 στο ιδιωτικό παρεκκλήσι της Κόμισσας Louise Pillet-Will, στην οποία είναι και αφιερωμένο. Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο της εποχής, λέγεται μάλιστα, πως ο  Ναπολέων Γ΄, ακούγοντας το έργο δε το βρήκε ούτε μικρό, ούτε επίσημο, ούτε ιδιαίτερα «λειτουργικό»…

Αυτή την πολυσυζητημένη και όχι τόσο μικρή λειτουργία λοιπόν, αφού διαρκεί 80 περίπου λεπτά, επέλεξαν να παρουσιάσουν οι Athens Singers στη συναυλία που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 31 Μαρτίου στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Συμμετέχουν:

Πένυ Δεληγιάννη, σοπράνο

Ιωάννα Φόρτη, μέτζο σοπράνο

Νίκος Στεφάνου, τενόρος

Βαγγέλης Μανιάτης, μπάσος

Γιάννης Γιαννόπουλος, αρμόνιο

Δημήτρης Βεζύρογλου, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Roger Tilley