Μπροστάρηδες του sludge / doom / death metal ήχου, το “κακόφημο” ντουέτο που ακούει στο όνομα Jucifer θα βρεθεί στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στις 12 Μαΐου στη Μαύρη Τρύπα και 13 Μαΐου 2016 στο Death Disco. Το Αμερικανικό extreme metal σχήμα, διάσημο για την αφοσίωσή του στους μεγάλους ενισχυτές και το πλήρως νομαδικό lifestyle, που καταφέρνει να τους κρατάει στον δρόμο, κατά τα δύο τρίτα των 23 χρόνων ύπαρξης της μπάντας, θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό, για δύο συναπτές βραδιές, μια συναυλιακή εμπειρία που κανείς οπαδός του ακραίου ήχου δεν πρέπει να χάσει.

Special guests: MOCK THE MANKIND & KALPA (Αθήνα)

Το ντουέτο ξεκίνησε την πορεία του στην Georgia των ΗΠΑ το 1993 και δεν άργησε να γίνει διάσημο για την αφοσίωσή του στους μεγάλους ενισχυτές και το πλήρως νομαδικό lifestyle, που καταφέρνει να τους κρατάει στον δρόμο, κατά τα δύο τρίτα των 23 χρόνων ύπαρξης της μπάντας, σε ένα πλαίσιο που ικανοποιεί την ανάγκη τους να παίξουν “όσο το δυνατόν περισσότερα live shows γίνεται”, και που καταφέρνει κάθε χρόνο να τους χαρίσει ασταμάτητα tours σε 20 ή και περισσότερες χώρες. Οι Jucifer είναι κυριολεκτικά άστεγοι, ξοδεύοντας όλο τον χρόνο τους στον δρόμο, από τη μέρα που μετέφεραν τη ζωή τους μέσα στο van τους, 15 χρόνια πριν, μέχρι και σήμερα.

Σε αντίθεση με άλλα heavy duos, που χρησιμοποιούν λούπες, προηχογραφημένα μέρη ή triggers για να “γεμίσουν” τον ήχο τους, οι Jucifer τον βασίζουν σε συνθέσεις που περιστρέφονται γύρω από αληθινά τύμπανα και βαριά παραμορφωμένες κιθάρες. Ενισχύουν τον ήχο τους με έναν τοίχο από ηχεία, ύψους τριών και μήκους πέντε μέτρων, τον οποίον και στήνουν σε κάθε συναυλία τους. Η χρήση πολλών και διαφορετικών ενισχυτών κιθάρας, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλήρους και γεμάτου ηχητικού φάσματος, καταδεικνύει το εγχείρημα των Jucifer ως πλήρως αφοσιωμένο στην “μόδα” που θέλει τις heavy μπάντες των 00’s να χτίζουν walls of sound με τον εξοπλισμό και τον ήχο τους. Έχοντας εισπράξει τον χαρακτηρισμό μίας από της πιο θορυβώδεις μπάντες στον κόσμο, οι ίδιοι δηλώνουν πως το βασικό κίνητρο πίσω από την χρήση τόσο μεγάλου όγκου εξοπλισμού, δεν είναι η ένταση αλλά περισσότερο η ανάγκη διαφοροποίησης αλλά και δημιουργίας του ιδανικού κιθαριστικού ήχου, ενώ περιγράφουν την εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεών τους ως μια διαδικασία κατά την οποία “ηχητικά γλυπτά χτίζονται στον αέρα”.

Οι ζωντανές εμφανίσεις των Jucifer είναι φημισμένες για το βάρος και την θορυβώδη αισθητική τους, όπως παράγονται μέσα από τις μοναδικές συνθέσεις τους, που ανακατεύουν στοιχεία του sludge, black metal, doom, death metal, powerviolence, thrash, crust, grind, drone και noise ήχου, με περιστασιακά ψυχεδελικά περάσματα. Η ίδια η μπάντα απεχθάνεται την ένταξη σε ένα μόνο μουσικό είδος, ενώ συχνά χαρακτηρίζει τον ήχο της ως “deathdrone” ή «sludgethrashdoomgrind”. Είναι γεγονός πως το να τοποθετήσεις τους Jucifer κάτω από μία μουσική ταμπέλα, θα ήταν δεόντως ανακριβές, μιας που στις τελετουργικές και καθαρτικές ζωντανές εμφανίσεις τους αναπαράγουν κάθε είδος metal μουσικής, ενώ στις στουντιακές εκτελέσεις των τραγουδιών τους θα βρεις αναφορές από shoegaze σε grindcore και από doom σε folk, σε μία μόνο πλευρά βινυλίου, μιας πλήρους κυκλοφορίας τους.

Οι Jucifer έχουν από πολλούς συγκριθεί με μπάντες όπως οι Celtic Frost, Melvins, Slayer, Black Sabbath, Necrophagia και Napalm Death, όπως και με αρκετά σχήματα της γενιάς τους, όπως οι Jesus Lizard, Darkthrone, Neurosis, Morbid Angel, Harvey Milk, Electric Wizard, Eyehategod και Acid King, αλλά και νεότερα όπως αυτά των Lightning Bolt και Sunn0))). Χάρη στην τάση τους να δημιουργούν περίεργες και ιδιαίτερες συνθέσεις, αλλά και να αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής, μερικοί δεν διστάζουν να παρομοιάσουν τις συναυλίες τους, ακόμη και με αυτές των Miles Davis και John Zorn.

Το Αμερικανικό ντουέτο από την Georgia έχει πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο δισκογραφικών κυκλοφοριών, κατά τα 90’s και τα 00’s, τόσο σε πολυεθνικές, όσο και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, αλλά και υπό την στέγη του δικού τους δισκογραφικού label, που ιδρύθηκε το 2010, υπό τον τίτλο Nomadic Fortress και διανέμεται μέσω της Relapse Records. Οι πιο πρόσφατες δισκογραφικές τους κυκλοφορίες, είναι τα δύο ιστορικά concept albums “District of Dystopia” και “за волгой для нас земли нет”, όμως τα setlists των συναυλιών τους αποτελούν πάντα ένα μεγάλο μυστήριο. Το show της Παρασκευής 13 Μαϊου στο Death Disco, θα αποτελέσει μια συναυλιακή εμπειρία που κανείς οπαδός του ακραίου ήχου δεν πρέπει να χάσει.