Η ομάδα adLibdances, σε χορογραφίες της χαρισματικής Κατερίνας Παπαγεωργίου, παρασύρει το κοινό σε μια περιπλάνηση, στη Μικρή Σκηνή

της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 18, 19 και 20 Μαΐου 2011. Η Κατερίνα Παπαγεωργίου επιστρέφει στη Στέγη, μετά την εμφάνισή της στα εγκαίνια το Δεκέμβριο του 2010, με ένα νέο έργο από τη σειρά που εμπνέεται από την Οδύσσεια.

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου, από την ίδρυση της ομάδας της adLibdances (2001) μέχρι σήμερα, δεν σταματά να διερωτάται γύρω από τις βασικές αρχές της κίνησης και της δομής των έργων που παρουσιάζει.

Με επίκεντρο στις αναζητήσεις της το ερώτημα «τι έχει απομείνει να χορευτεί», επαναπροσδιορίζει την παραστατική φόρμα προκειμένου να εντοπίσει το προσωπικό της κινητικό λεξιλόγιο και να εκφραστεί μέσα από αυτό. Έτσι, η γραφή της, από τη σόλο δημιουργία με έμφαση στην εσωτερικότητα, περνά σε ευρύτερα σύνολα, παρατηρώντας τη δυναμική των σχέσεων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη των μονάδων.

Η σειρά έργων Oh! Deep Sea, με κοινό παρανομαστή την Οδύσσεια, ουδόλως σχετίζεται με τη μιμητική αναπαράσταση του έπους. Τη χορογράφο ενδιαφέρουν περισσότερο τα αρχέτυπα που μπορεί να διακρίνει κανείς πίσω από τους χαρακτήρες της εκάστοτε ραψωδίας. Ποια είναι όμως η απόσταση που μας χωρίζει από το ομηρικό έπος σήμερα; Το ταξίδι του Οδυσσέα είναι συμβολικό.

Η παράσταση Oh! Deep Sea – Corpus II είναι εμπνευσμένη από τη ραψωδία με τους Κύκλωπες και έκανε με επιτυχία πρεμιέρα στις 26 Απριλίου 2011 στο Βερολίνο, στο Hebbel-am-Ufer (HAU 3), μία από τις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης.

Ποιος ο ρόλος του σώματος και με τι καλείται να αναμετρηθεί προκειμένου να αναβιώσει τις συνθήκες του έπους; Το σώμα των ερμηνευτών, ως δέκτης μεταφυσικών και κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, αποτελεί παράλληλα την επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται ανακόλουθα οι διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η έννοια της αφηγηματικότητας προσεγγίζεται μέσω μιας ελλειπτικής, επαναλαμβανόμενης κίνησης, ενώ η διάρκεια της παράστασης δεν δηλώνεται απλώς από τη σκηνική παρουσία. Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει και το τέλος παραμένει ακόμη απροσδιόριστο• το ίδιο το έπος επιβάλλει μια ισχυρή αναβολή μέσω του ρυθμού του.

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού, συνεχίζοντας τις σπουδές της στο Trisha Brown Studio (τεχνική και ρεπερτόριο) στη Νέα Υόρκη το 2000, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Το 2001 ίδρυσε την ομάδα adLibdances. Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz / Universität der Künste Berlin. Παραστάσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε ευρωπαϊκές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ.

Χορογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου (Kat Válastur)
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Παπαγεωργίου (Kat Válastur), Yohei Yamada
Σκηνικά-Φωτισμοί: Ulrich Leitner
Κοστούμια: Ben Klunker, Άγγελος Μεντής
Ήχος: Arik Hayut
Δραματουργία: Νίκος Φλέσας
Βοηθός χορογράφος & Φωτογράφος: Ιωάννης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνογράφος: Laila Rosato Lüke

Συμπαραγωγή:
Haupstadtkulturfonds Berlin
Hebbel-am-Ufer (HAU 3)
 

Παράλληλη δράση
Συζήτηση με τους συντελεστές
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
Μικρή Σκηνή

Συζήτηση μετά την παράσταση με τους συντελεστές της παράστασης.

Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.