Οccupy Atopos: Ένα open studio event στην Atopos cvc

Studio 14 is a research and a workplace driven by a multiplicity of different subjects; capable of giving rise to certain configurations; a process involving the fields of art, education, and politics; and oriented towards the forms of knowledge that circulate and are produced in those fields. The project uses the institutions of contemporary art to measure original openings and conflictual slippages. Its themes of investigation foster a wide-ranging game of mutual exchanges, converging in ulterior themes and methods: a surplus of knowledges that makes—beyond any inevitable history—another disturbing, living history possible between the traces, fragments, and forecasts of what can be incompatible times, which although incompatible are also unavoidable if we do not want to remain closed inside the boundaries of a given European model. Studying, creating, and producing make room for an expanded authorial dimension that is situated between proximities and distances, marked by the continuous trespassing of specializations into the zones of expertise of others, and gives rise to a practice of adjustments in and breakdowns of hierarchies. The muddled hierarchy that emerges, which is anything but naive, is made of formal and informal circular interactions between producing subjects: a peer relationship that breaks up self-referential behaviors based on the status of authority bestowed by a title or the professional value associated with a career. The research themes correspond to research on the types of activities proposed by Studio 14, carried out in the permanent tension between formalized and open working procedures. The workshops, debates, reading groups, open studios, and laboratories not only describe and provide an image of the form they reflect, propose, and represent. The dramaturgy of the research as it develops also makes it possible to intervene in social expectations, conventions, and standards. The work on genres and formats—making them multiple, emerg

Η Atopos cvc, η documenta 14 και το Studio 14 σας προσκαλούν στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Studio 14 στο πλαίσιο του Occupy Atopos Residency.

Τους τρεις τελευταίους μήνες, ο Salvatore Lacagnina και ο Paolo Do, ιδρυτές του Studio 14, δημιούργησαν ένα χώρο μελέτης και εκθέσεων και μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων υπό τον τίτλο «Στα βάθη της θάλασσας υπάρχει ένα διαβολόψαροΜύθοι, παραδόσεις και άλλοι απατεώνες» με αφορμή την documenta 14.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, στις 21:30, το Studio 14 θα παρουσιάσει την έρευνά του πάνω στα θέματα Γλώσσα, Παράδοση, Παγκόσμιο Εμπόριο και Μεσόγειος μέσω οπτικού υλικού και ενός ακουστικού κομματιού από τον Marcel Gschwend aka Bit-Tuner. Παράλληλα, στην αυλή της Atopos cvc, η DJ Marcelle, προσκεκλημένη στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση, θα δημιουργήσει ένα set με επιλεγμένα βινύλια από την μεγάλη συλλογή της.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς και εισαγωγικές ομιλίες των Salvatore Lacagnina και Paolo Do (Studio 14), του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, και των διευθυντών της Atopos cvc, Στάμου Φαφαλιού και Βασίλη Ζηδιανάκη.

OCCUPY ATOPOS RESIDENCY

Η Atopos cvc ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη. Έχει ως σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που ερευνούν φαινόμενα της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας. Το Occupy Atopos Residency έκανε την επίσημη έναρξή του το 2014 στην έδρα της Atopos cvc, στην καρδιά της Αθήνας, και έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τον φωτογράφο Ren Hang, την artist-critic Clo’e Floirat και την fashion curator με έδρα το Παρίσι Lydia Kamitsis. Αποστολή του προγράμματος είναι η καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας και η υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών, ενώ την επιμέλειά του υπογράφει ο Βασίλης Ζηδιανάκης.

Το Occupy Atopos Residency λαμβάνει χώρα στο κτίριο της Atopos cvc στην οδό Σαλαμίνος 72, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Atopos cvc συνεργάζεται με την documenta 14 στο πλαίσιο του artist-in-residence προγράμματός της. Η πρώτη resident στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ήταν η καλλιτέχνης Bouchra Khalili, η οποία έμεινε στην Atopos cvc από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Ακολούθησαν οι Neving Aladag, Daniel Knorr και Ibrahim Mahama, οι οποίοι έμειναν στην Atopos cvc δουλεύοντας για τα επικείμενα έργα τους για την documenta 14 μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η συνεργασία αυτή ολοκληρώνεται με τους επιμελητές του Studio 14, Salvatore Lacagnina και Paolo Do, οι οποίοι συμμετέχουν στο residency από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

DOCUMENTA 14

Η documenta ξεκίνησε το 1955 στο Κάσελ από τον Arnold Bode. Έχει αναγνωριστεί ως η πλέον διακεκριμένη και πολυσυζητημένη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια. Για την documenta 14 o Καλλιτεχνικός Διευθυντής Adam Szycmzyc έχει προτείνει μια διμερή δομή λειτουργίας της έκθεσης, με κατευθυντήρια αρχή τον τίτλο εργασίας «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Το 2017, η Αθήνα (8 Απριλίου – 16 Ιουλίου 2017)  και το Κάσελ (10 Ιουνίου – 17 Σεπτεμβρίου 2017) θα φιλοξενήσουν την έκθεση από κοινού και επί ίσοις όροις. Για την documenta 14 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να σκεφτούν και να δημιουργήσουν με άξονα τη δυναμική σχέση που θα προκύψει ανάμεσα στις δύο πόλεις, παρουσιάζοντας ένα έργο σε κάθε τοποθεσία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Salvatore Lacagnina

Ο Salvatore Lacagnina συμμετέχει στο Occupy Atopos Residency το διάστημα 1 Μαΐου – 30 Ιουλίου 2017.

Μαζί με τον Paolo Do θα ιδρύσει το Studio14 στο πλαίσιο της documenta 14. Ο Lacagnina σπούδασε σύγχρονη Ιταλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και εργάστηκε ως συντάκτης στο Μιλάνο. Από το 2008 έως το 2016 διευθύνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ελβετικού Ινστιτούτου στη Ρώμη με συνεργαζόμενους χώρους στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία, δίνοντας έμφαση στην αμφισβήτηση της έννοιας των εθνικών συνόρων που επικρατεί σε ένα ίδρυμα της μορφής αυτής. Στο πλαίσιο του προγράμματός του συνεργάστηκε με την Kunsthalle Basel για την έκθεση Strange Comfort (Afforded by the Profession) το 2010, η οποία συνδιοργανώθηκε με τον Adam Szymczyk και πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία της Ρώμης και της Βασιλείας.

Συμμετείχε, επίσης, στις δράσεις αλληλεγγύης της 7ης Μπιενάλε του Βερολίνου το 2012, αναπτύσσοντας μια σειρά projects που διερευνούσαν τις σχέσεις μεταξύ τέχνης και πολιτικών κινημάτων στη Ρώμη, τη Γενεύη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο, και που πειραματίστηκαν με ανορθόδοξα δίκτυα μεταξύ επίσημων και άτυπων θεσμών. Από το 2001 έως το 2008 διετέλεσε διευθυντής της γκαλερί Civica d’Arte Contemporanea Montevergini, στις Συρακούσες, το πρόγραμμα της οποίας υπήρξε, επίσης, μέρος της 5ης Μπιενάλε του Βερολίνου. Το 2013 ίδρυσε το Studio Roma, ένα συλλογικό πρόγραμμα και ένα κοινό ερευνητικό project που σχεδιάστηκε για να αμφισβητήσει τους χώρους, τα χρονικά πλαίσια, τις μορφές και τις ιεραρχίες της σύγχρονης έρευνας και της αυστηρής εξειδίκευσης.

Paolo Do

Ο Paolo Do συμμετέχει στο Occupy Atopos Residency το διάστημα 1 Μαΐου – 30 Ιουλίου 2017.

Μαζί με τον Salvatore Lacagnina θα ιδρύσει το Studio14 στο πλαίσιο της documenta 14. Ο Do είναι ερευνητής και ακτιβιστής με έδρα το αυτοδιαχειριζόμενο ESC Atelier και ιδρυτικό μέλος του LUM (Free Metropolitan University) στη Ρώμη. Είναι ιδρυτικό μέλος των προγραμμάτων Edufactory και Uninomade και ιδρυτής του Studio Roma – Transdisciplinary research program on the contemporary. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Πτυχίου στην Κριτική Διαχείριση και Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και έχει γράψει άρθρα γύρω από την κριτική της πολιτικής οικονομίας της γνώσης, της οργάνωσης και της στρατηγικής των διεθνικών κοινωνικών κινημάτων. Αυτή την περίοδο το έργο του αφορά στη σχέση μεταξύ γνώσης, τέχνης και πολιτικής.

Marcel Gschwend aka Bit-Tuner

O Marcel Gschwend aka BitTuner, γεννήθηκε το 1978 στο St. Gallen και ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Παράγει ηλεκτρονική μουσική χρησιμοποιώντας υπολογιστές, mpcs, synthesizers, μπάσα και πολλά αναλογικά μέσα. Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα samples από παλιούς δίσκους, και ταινίες ανακαλύπτοντας παράλληλα το field recording. Ο Marcel Gschwend χρησιμοποιεί βαριά beats και μπάσα, σκοτεινούς ατμοσφαιρικούς ήχους, acid μελωδίες και δυνατά soundscapes. To μουσικό πεδίο έκφρασής του περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, όπως Πειραματική Hip-Hop, Electronica, Bass Music Noise καθώς και soundtracks για θεατρικές παραγωγές, fashions shows και ταινίες μικρού μήκους.

Dj Marcelle / Another Nice Mess (NL / Jahmoni)

Έκπληξη, περιπέτεια, ψυχαγωγία και παιδεία: τέσσερις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται συχνά για την περιγραφή της Ολλανδέζας DJ και παραγωγού Marcelle / Another Nice Mess. Χρησιμοποιώντας στα live (και στο στούντιο) τρία πικάπ, η Marcelle ανεβάζει το mixing σε άλλο επίπεδο, ένα ταλέντο που την καθιερώνει και τη χαρακτηρίζει τόσο ως μουσικό όσο και ως dj. Αλλάζοντας το πλαίσιο διαφορετικών μορφών μουσικής καταφέρνει να επέμβει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα συγκεκριμένα είδη. Μέσω ενός μοναδικού fusion μουσικών στυλ κάνει συχνά το κοινό της να πιστεύει πως ακούει ένα κομμάτι αντί για τρία διαφορετικά που παίζουν ταυτόχρονα! Η Marcelle παίζει με τις προσδοκίες και τους ρόλους: ήχοι της φύσης συνδυάζονται με avant garde μουσικές ενώ animal sounds μιξάρονται με left field techno free jazz, hip hop, cutting edge electronica,  new African dance music, dubstep, dancehall και με πολλά ακόμη αταξινόμητα άλμπουμς.


Σχετικά links:

documenta 14

Occupy Atopos Artist Residency

Marcel Gschwend aka Bit-Tuner

DJ Marcelle / Another Nice Mess ( NL / Jahmoni)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ