Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον σημαντικότερο λαϊκό συνθέτη της γενιάς του, Χρήστο Νικολόπουλο την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. Μια συζήτηση για την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό.


Οι Συναντήσεις με Μουσικούς πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο cafe του ΙΑΝΟΥ, μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr και το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

https://www.youtube.com/watch?v=CoJlX-UdtLw

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Νικολόπουλο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος  γεννήθηκε στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Με τα πρώτα του ακούσματα να έχουν σαφέστατα ρίζες στην Ελληνική  μουσική παράδοση. Τυχαία βρέθηκε στο περιβάλλον του ένα μπουζούκι με το οποίο άρχισε να μελετάει ατελείωτες ώρες και πολύ σύντομα άρχισε να παίζει με κάποια μικρά συγκροτήματα της περιοχής. Πολύ γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Ο Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί στις ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιρειών. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται πιο γνωστός και πολλοί μιλούσαν για “μεγάλο μουσικό ταλέντο”, εκθειάζοντας παράλληλα την σεμνότητα του.
Το 1964 δούλεψε για μία σεζόν με το Μανώλη Αγγελόπουλο που χαρακτηριζόταν ως μεγάλος τραγουδιστής της περιόδου εκείνης. Το 1965 του πρότεινε ο Στέλιος Καζαντζίδης να δουλέψει μαζί του, όπου κι αυτό έκανε για δύο σεζόν και σε δύο μεγάλες περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα άνοιξε ένας μεγάλος δρόμος γι αυτόν.
Γνώρισε, δούλεψε και έπαιξε σε δίσκους, σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής (Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιάννης Κυριαζής, Μάρκος Βαμβακάρης κ.α.). Από το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα, δικά του πλέον τραγούδια. Την περίοδο 1968-69 συνεργάστηκε με το Μανώλη Χιώτη. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος «Με τον Μανώλη Χιώτη ήταν σαν να απέκτησα μεταπτυχιακό δίπλωμα». Ο Χρήστος Νικολόπουλος υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Ζαμπέτα που τον αποκαλούσε “γιο” του.
 Για τουλάχιστον 25 χρόνια έχει παίξει με το μπουζούκι του σε πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας, (κάποιοι το εκτιμούν σε ποσοστό 80%). Έχει στο ενεργητικό του πολύ περισσότερα από 20.000 τραγούδια (playbacks/recordings) σε πάρα πολλούς δίσκους, συλλογές κλπ. Τα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος υπερβαίνουν επίσης τα 1800.

Από το 1985 ο Νικολόπουλος δημιουργεί τη δική του ορχήστρα κάνοντας αμέτρητες συναυλίες. Μεταξύ αυτών ήταν κάποιες πολύ σημαντικές που ηχογραφήθηκαν, όπως αυτή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το 1987 και αυτή στο Ηρώδειο το 1998.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος Νικολόπουλος συνεργάστηκε και έγραψε τραγούδια με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές.
Ενδεικτικά, με το Στέλιο Καζαντζίδη “Υπάρχω”, με το Γιώργο Νταλάρα “Μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς”, με τη Χάρις Αλεξίου “Μία είναι η ουσία”, με το Στράτο Διονυσίου “ο Σαλονικιός” κ.α.
Επίσης ο Χρήστος Νικολόπουλος έγραψε μουσική για μεγάλες τηλεοπτικές σειρές όπως “Ψίθυροι καρδιάς”, “Μη μου λες αντίο” με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα και το Δημήτρη Μπάση κ.ά.
Το 2014, έκανε δύο συναυλίες στο μέγαρο Μουσικής με τραγουδιστές τους Πασχάλη Τερζή, Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Ασλανίδου με μεγάλη επιτυχία, που ηχογραφήθηκαν.

Το 2015 έκανε δύο ακόμα συναυλίες στο μέγαρο Μουσικής με τους Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Γιώτα Νέγκα, Γιάννη Κότσιρα που κι αυτές οι συναυλίες ηχογραφήθηκαν.
 Όλα τα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, υπάρχουν δημοσιευμένα σε παρτιτούρες από τις εκδόσεις Φ. Νάκα (12 βιβλία). Επίσης στο τέλος του 2000, με τη συνεργασία του Κ. Γανωσέλη, μετά από μακρόχρονη έρευνα εκδόθηκε ένα βιβλίο του, με διδακτικό χαρακτήρα. Ο τίτλος του είναι «Οι Ελληνικοί λαϊκοί δρόμοι».

Το 2016, μετά από χρόνια έρευνας και συζητήσεων, εκδόθηκε η προσωπική του βιογραφία, γραμμένη από τον ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Μπαλαχούτη.

Το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποίησε μία σειρά συναυλιών, μαζί με τη Μαρινέλλα και τον Αντώνη Ρέμο με τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ιστορικές.

Το χειμώνα θα εμφανίζεται στον ιστορικό χώρο “Περιβόλι του ουρανού”, με γνωστούς καλλιτέχνες. Ως σήμερα συνεχίζει ακατάπαυστα το μουσικό του ταξίδι.


Συναντήσεις με Μουσικούς

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό τον χειμώνα γίνεται αφορμή ηΤασούλα Επτακοίλη να συναντήσει, για δεύτερη χρονιά,  στο καφέ του ΙΑΝΟΥ ανθρώπους με το δικό τους  προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε…

Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.
 
Εδώ συναντήσαμε κάποιους μόνο από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, ερμηνευτές και τραγουδοποιούς όπως οι: Ελένη Καραΐνδρου, Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μύρων Μιχαηλίδης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νίκος Κηπουργός, Κώστας Λειβαδάς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώτα Νέγκα κ.α.