Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο σε διαχρονικά μείζονα ζητήματα, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη

διάλεξη «Χαρισματικός ηγέτης», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ομιλητές θα είναι η Λύντια Τρίχα, νομικός, ιστορικός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η οποία θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Χαρίλαος Τρικούπης: ένας χαρισματικός ηγέτης;» και ο Γεώργιος Κ. Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου», διοικητικός σύμβουλος της Λέσχης Φιλελευθέρων της Αθηναϊκής Λέσχης, αντιπρόεδρος «Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας» και μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων», ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η πολιτική εξουσία και ο νόμος: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο χαρισματικός ηγέτης».

Η ευθύνη του σχεδιασμού και η παρουσίαση της εκδήλωσης ανήκουν στον καθηγητήΚλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη. Ο κύκλος των διαλέξεων αυτών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Η Λύντια Τρίχα είναι νομικός και ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς (1989-1992) και αντιπρόεδρος (1992-1995). Κατά την ίδια περίοδο συνέτασσε και εξέδιδε το τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό του Τα Νέα του Ε.Λ.Ι.Α (τεύχη 9-33). Μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, εκλέχθηκε γενική γραμματεύς (1997-2001) και αντιπρόεδρος (2007-2011) των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με τον σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

Από το 1987 που επεξεργάσθηκε το αρχείο του Χαριλάου Τρικούπη ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και το 2004 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της  Δικηγορείν εν Αθήναις. Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα, (Αθήνα 2003). Έχει δημοσιεύσει άλλα επτά βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν στον Χαρίλαο Τρικούπη και την εποχή του: Διπλωματία και πολιτική. Χαρίλαος Τρικούπης-Ιωάννης Γεννάδιος, αλληλογραφία 1863-1894 (Αθήνα 1991), Ημερολόγια και γράμματα από το μέτωπο. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913, (α΄και β΄έκδ., Αθήνα- 1993), Τα Βιτώλια το 1880. Στατιστική από το αρχείο Χαριλάου Τρικούπη (Φλώρινα 1994), Εμπόριο και στατιστικές στη Μακεδονία 1880-1884. Υπόμνημα από το αρχείο Χαριλάου Τρικούπη (Πρέσπες 1995), Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης. 100 χρόνια μετά (α΄έκδ. Αθήνα 1996, β΄εκδ. Αθήνα 2002), Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα (Αθήνα 2001), Χαρίλαος Τρικούπης: Μια βιογραφική περιήγηση (Αθήνα 2009).

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις, αλλά και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών, σε συνέδρια ιστορικού ενδιαφέροντος και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή της βιογραφίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη και με την μελέτη των εκλογών στα τέλη του 19ου αιώνα (1875-1895), συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της περιόδου και τους 3.000 περίπου πολιτευόμενους που συμμετείχαν σε αυτές.

Στην ομιλία της «Χαρίλαος Τρικούπης: ένας χαρισματικός ηγέτης;», η Λύντια Τρίχα στρέφεται γύρω από τον προβληματισμό αν ο Χαρίλαος Τρικούπης υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή, παρά το ότι ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς μας, δεν διέθετε το «χάρισμα», όπως τουλάχιστον το ορίζει ο Μαξ Βέμπερ. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, μέσα από μια προσεκτική ανάγνωση της ζωής του και ιδιαίτερα των συνθηκών της περιόδου 1886-1887, προκύπτει ότι τελικά ο Τρικούπης κατατάσσεται στους χαρισματικούς ηγέτες.

Ο Γεώργιος Κ. Στεφανάκης γεννήθηκε το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1968. Δικηγόρος Αθηνών διορίσθηκε το 1971 πρωτεύοντας στις σχετικές εξετάσεις. Δημοσίευσε νομικά μελετήματα σε όλους τους κλάδους του δικαίου. Χειρίσθηκε υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, υποθέσεις με πολιτικές απηχήσεις, όπως και εφαρμογής Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ 1984 και 1990 (παραίτηση 1992). Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου», διοικητικός σύμβουλος της «Λέσχης Φιλελευθέρων», της «Αθηναϊκής Λέσχης», αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας» (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.) και μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων». Το 2000 ίδρυσε τη δικηγορική εταιρεία Γ.Κ. Στεφανάκης και Συνεργάτες.

Έχει αρθρογραφήσει επί πολιτικών, ιστορικών, νομικών, φιλοσοφικών και οικονομικών θεμάτων σε Καθημερινή, Βήμα, Ελευθεροτυπία, Επίκεντρα, Οικονομικό Ταχυδρόμο, Βραδυνή, Αδέσμευτο Τύπο, Απογευματινή. Είναι τακτικός αρθρογράφος της Εστίας.

Η διάλεξη του Γ. Κ. Στεφανάκη με θέμα «Η πολιτική εξουσία και ο νόμος: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο χαρισματικός ηγέτης» θα κινηθεί σε τρεις συντεταγμένες:

Ι. Ευθύς ως το κοινωνικώς γίγνεσθαι ωριμάσει, η επιβολή της ζωής γίνεται ακαταμάχητη. Σωριάζει θρόνους (Romanof). Γκρεμίζει συστήματα (Ε.Σ.Δ.Δ.). Λυγίζει δόγματα όπως ήδη στην Κίνα.
ΙΙ. Ο πλαστουργός της Ιστορίας κυριαρχεί της δυναμικής. Γίνεται φορέας εξουσίας πρωτογενούς. Δρα κατά προαίρεση. Καθαίρει τα προβλήματα. Καθιστά τους ομοτέχνους του υποτελείς ή άνεργους. Χαρακτηρίζει – ο ίδιος – την εποχή του.
ΙΙΙ. Ο Βενιζέλος προσφέρει και μετά θάνατον. Ακτινοβολεί η διαχρονική σημασία του έργου του.

«Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί», ιδέες όπως ο «Χαρισματικός ηγέτης» που τους τελευταίους αιώνες έχει απασχολήσει και απασχολεί ακόμα την πολιτική επιστήμη, θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει το Megaron Plus στις 30 Νοεμβρίου.

Διάλεξη της Λύντιας Τρίχα
και του  Γεωργίου Κ. Στεφανάκη 
Κύκλος:
Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και Σύγχρονοι Προβληματισμοί