Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, μετά την επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, την παράσταση «Ο βασιλιάς της Ασίας».

Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Χατζής, συνθέτοντας φράσεις από το σύνολο του πεζογραφικού και μεταφραστικού έργου του Γιώργου Χειμωνά.

Ποιητής: Αρχίζει μια αναγέννηση. Μια απροσδόκητη αναγέννηση φύσηξε απότομα πάνω από σφαγές λαών κι αδιάφορη για τις σφαγές…..Πρόκειται να έρθει το νέο είδος των ανθρώπων. Μια νέα ράτσα. Οι παλιοί άνθρωποι κι αυτός ο τρομαγμένος λαός πρέπει να εξαφανιστούν».Γυναίκα:«…Δεν αγαπάω την τέχνη. Είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη ζωή. Όμως εγώ σεβάστηκα την σχέση του με την τέχνη. Δεν είχε άλλη ζωή από την τέχνη κανέναν άλλο τρόπο να ζει. Πόσες φορές τον λυπήθηκα γι’ αυτό… αγαπάω σημαίνει κάνω ένδοξο έναν άνθρωπο».

Η παράσταση, αναδεικνύει την άμεση και αέναη σχέση του Δημιουργού με το Δημιούργημά του. Η Λυδία Κονιόρδου, θα “διαλέγεται” και θα “μάχεται”  – άλλοτε ως λογοτεχνική ύπαρξη και άλλοτε ως υπαρκτό πρόσωπο –  με τον Ποιητή, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο Βαγγέλης Παπαδάκης.

Πρωτότυπη μουσική για την παράσταση, θα γράψει ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης. Πριν την είσοδο των θεατών στον χώρο της παράστασης, θα προβάλλεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ένα video art (σε σκηνοθεσία της εικαστικού-γλύπτριας Κατερίνας Αθανασίου) εμπνευσμένο από το πεζογραφικό έργο του Γιώργου Χειμωνά. Στο video art ακούμε και την φωνή της Ζυράννας Ζατέλη να διαβάζει το πρώτο μέρος από τους «Χτίστες».

Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής


Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου, Βαγγέλης Παπαδάκης
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Ζωντανά επί σκηνής:
Σαξόφωνο: Δημήτρης Χουντής
Sound design/live electronics: Γιώργος Πούλιος

Συμμετέχουν:
Νίκος Ψημίτης, Αλίκη Στενού, Διαμαντής Ντάντουλας, Γιάννης Ντἀσιος, Νικόλας Ιωακειμίδης Ζουμπόπουλος

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου – Κοστούμια: Κατερίνα Αθανασίου

Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννης Ντάσιος
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Πασχαλίδου

Υπεύθυνη παραγωγής-Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Συντελεστές Video Art:
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αθανασίου
Σενάριο: Κωσταντίνος Χατζής, Κατερίνα Αθανασίου
Ειδικοί Βοηθοί: Γεωργία Λένη, Ιωάννης Ντάσιος
Μοντάζ: Θοδωρής Βογιατζίδης
Παίζουν: Ζυράννα Ζατέλη, Χρύσα Φωτοπούλου, Ελένη Τζώρτζη, Αλίκη Στενού, Γιάννης Ντάσιος, Δημοσθένης Μπουντούρης, Θοδωρής Μελιγκάρης, Αντιγόνη Οικονόμου, Ελένη Οικονόμου

Διάρκεια 65′

 

Το βιβλίο Ο Βασιλιάς της Ασίας του Γιώργου Χειμωνά σε διασκευή του Κωνσταντίνου Χατζή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.