Η ετήσια σειρά διαλέξεων διοργανώνεται για 22η φορά από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και φιλοξενεί διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Richard Ford, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, θα εστιάσει κατά τη διάλεξή του στο απομνημόνευμα ως είδος λογοτεχνίας. Ο Ford έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το μυθιστόρημα «Ο Αθλητικογράφος» που εκδόθηκε το 1986, ενώ ακολούθησαν άλλα τρία έργα με πρωταγωνιστή τον ίδιο ήρωα, που εξελίσσεται, ελίσσεται και αλλάζει μέσα στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία. Το βιβλίο του «Ημέρα Ανεξαρτησίας», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, βραβεύτηκε το 1996 με το βραβείο Pulitzer και την ίδια χρονιά με το βραβείο PEN/Faulkner. Ο Richard Ford έχει τιμηθεί επίσης με το γαλλικό βραβείο Femina ξένης λογοτεχνίας για το έργο του «Καναδάς» (2013), ενώ το 2016 έλαβε και το ισπανικό βραβείο Asturias για την κατηγορία της λογοτεχνίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής. Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο ποιητής, συγγραφέας και καθηγητής Ιστορίας Χάρης Βλαβιανός. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία και στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Σχετικά με την ετήσια σειρά διαλέξεων Kimon Friar. Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή.


Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 142 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το γυμνάσιο και λύκειο Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής υποστήριξης.