Το Ιδεο-Θέατρον του Ραδάμανθυ Αναστασάκη θα δώσει την πρώτη παράσταση στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα στις

13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, της νίκης των Ελλήνων η οποία αποτελεί και το βάθρο για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Βεάκειο θέατρο στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο στις 24 Σεπτεμβρίου και στο θέατρο του Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Σώστη, στις 2 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει εκτός Ελλάδος στις μεγάλες εστίες διασποράς του Ελληνισμού – Αμερική, Καναδά και Ευρώπη.

Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και η κινησιολογία της παράστασης είναι του Ραδάμανθυ Αναστασάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φραγκίσκου Κολέτση, οι μάσκες του Τάσου Αμπατζή. Τα μουσικά θέματα της παράστασης είναι από το έργο Prometheus του Karl Orf.

Τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Ραδάμανθυς Αναστασάκης, ενώ στο ρόλο της Ιούς, η Στέλλα Μιχαήλ.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κράτος: Αλκιμέδη Γεωργοπούλου, Ήφαιστος –Ωκεανός: Αχιλλέας Νέστωρ, Ερμής –Βία: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης. Χορός Ωκεανίδων: Ελευθερία Βαξεβανέρη –κορυφαία, Αλκιμέδη Γεωργοπούλου, Θεονόη Μακριδάκη, Χρησηίς Χατζηπάνου.

Η παράσταση προκρίνει τον λόγο για την κατανόηση της µυθικής υποθέσεως, φωτίζοντας έτσι το ήθος αλλά και τις πνευµατικές ιδέες των θεών που λαµßάνουν µέρος στην δραµατική πράξη. Η σκηνοθεσία, η όψις και η υπόκρισις των ηθοποιών, οι µουσικές επιλογές και η µετάφραση υπηρε-τούν την ψυχή της Αισχυλικής τραγωδίας, τον Προµηθεϊκό µύθο.

Ο Προµηθέας είναι ο σύνδεσµος ουρανού και γης, παρέχοντας το θείο πυρ στον άνθρωπο, µετα-µορφώνοντας την ζωική του νόηση σε νόηση λογική, καθιστώντας τον έτσι εν δυνάµει θεό.

Ο Προ-µηθέας συµßολίζει την ελευθερία του πνεύματος και τις αρχές της δικαιοσύνης και δηµοκρατίας.

Μεταφορέας του πυρός από την εστία του, διδάσκει τους αριθµούς, τα γράµµατα κι όλες τις τέχνες και επιστήµες στον άνθρωπο και εκφράζει διαχρονικά τον έλληνα λόγο, τον ελληνικό πολιτισµό που, αιώνες, µεταλαµπαδεύεται από την µητρόπολη – Ελλάδα, στα πέρατα του κόσµου από την αρχαιότητα έως σήµερα, µέσω των παροικιών, των διανοουµένων και των, όπου γης, ελλήνων οικι-στών.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ΑΧΕΠΑ θα αναγείρουν άγαλµα του Προµηθέα στο πρώτο λιµάνι του κόσµου, τον Πειραιά, εκφράζοντας τη µεγάλη έξοδο των Ελλήνων και δικτυώνοντας τον πυρσό της Ελευθερίας του λιµανιού του Νέου Κόσµου µε τη δάδα του Προµηθέα, που µεταλαµπαδεύει τις, όπου γης, κλασικές αξίες του ελληνισµού.

Ο αρχαίος ελληνικός κόσµος, η Pax Hellenika και η Ελληνική Παιδεία συνιστούν το στερεότερο ßάθρο για την ανοικοδόµηση της ανθρωπότητας αλλά και του Νέου Κόσµου και την αληθινή µεταµόρφωση του συµßόλου του αγάλµατος της ελευθερίας του, για µια οικουµενικότητα αξιών και όχι για µια παγκοσµιοποίηση αγορών.

Ο Πυρφόρος και πολλάκις Δεσµώτης Ελλην Λόγος ήρθε ο καιρός να καταστεί Λυόµενος, απελευθε–ρώνοντας από τα δεσµά του Μεγάλου Αδελφού την οικουµένη.

Ο Ραδάμανθυς Αναστασάκης ως ηθοποιός έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εμπειρικό Θέατρο του Αλέξη Μινωτή, το Δημοτικό Θέατρο Κρήτης, το Θέατρο Ερευνας του Δημήτρη Ποταμίτη, Θέατρο Αιγαίου Νίκου Παροίκου, τον Θίασο Καρέζης – Καζάκου, Γιάννη Τσαρούχη και άλλους θιάσους. Ερμήνευσε κύριους και πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Επίδαυρο και σε πολλά αρχαία θέατρα της Ελλάδας.

Η Στέλλα Μιχαήλ, στο ρόλο της Ιούς, είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιέρεια στην Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων για τη Δημοκρατία και την Οικουμενικότητα του τμήματος ΑΧΕΠΑ Αττικής Περικλής και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Unesco Πειραιώς και Νήσων.