«Ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε μετά την πανδημία» λέει για την έκθεση «Poussin and the Dance» η Francesca Whitlum-Cooper, επιμελήτρια της έκθεσης που φιλοξενεί η National Gallery του Λονδίνου· είναι η πρώτη που το μουσείο αφιερώνει στον μαιτρ του 17ου αιώνα του γαλλικού μπαρόκ και νεοκλασικισμού και εστιάζει στο μικρό σύνολο έργων του στα οποία απεικονίζoνται χοροί και βακχικά όργια.

«Μετά το Λούβρο, έχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή έργων Πουσέν στον κόσμο» αναφέρει η Whitlum-Cooper. «Όταν ήρθα στη National Gallery, οι πίνακες του Πουσέν ήταν συνήθως κρυμμένοι σε μια πολύ ξεχασμένη γωνιά. Δεν υπήρχε η αίσθηση ότι θα τους αναζητούσε ο κόσμος».

Η έκθεση, η οποία οργανώνεται από κοινού με το Getty Center του Λος Άντζελες, είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να ανακατευθυνθεί η προσοχή στα πιο εμφανώς χαρούμενα, αισθησιακά έργα που δημιούργησε ο ζωγράφος σχετικά νωρίς στην καλλιτεχνική πορεία του, μετά τη μετακίνησή του στη Ρώμη το 1624. Παρουσιάζονται πίνακες που ανήκουν στη συλλογή της National Gallery, όπως «Η Λατρεία του Χρυσού Μόσχου» (1633-34) και «Ο Θρίαμβος του Πάνα» (1636), δίπλα σε δάνεια όπως το «Ο Χορός της ανθρώπινης ζωής (La Danse de la vie humaine)» (περίπου 1634-36) από την Wallace Collection, το «Βάκχος και Αριάδνη» (1636-38) από το Πράδο και το «Ο Θρίαμβος του Βάκχου» (1635-36) από το Nelson-Atkins Museum of Art στην Kansas City.

«Γι’ αυτόν τον λόγο η ιδέα του να κοιτάς χορό είναι τόσο ελκυστική, επειδή όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, με κάποιον τρόπο, σχήμα ή μορφή την ιδέα της κίνησης στον χώρο» τονίζει η Whitlum-Cooper. «Ευελπιστούμε πως (η έκθεση) θα κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις το σύνολο της κλασικής ιστορίας ή τη χριστιανική Θεία Λειτουργία και οτιδήποτε άλλο για να απολαύσεις τον Πουσέν».

Η έκθεση «Poussin and the Dance» στη National Gallery του Λονδίνου ( nationalgallery.org.uk ) ολοκληρώνεται στις 2 Ιανουαρίου 2022 και ακολούθως μετακομίζει στο Getty Centre του Λος Άντζελες (15 Φεβρουαρίου-8 Μαΐου).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ