Η νέα ταινία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ, Ο πιστός, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 από την Weirdwave.

Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κίριλ Σερέμπρενικοφ τολμά και θέτει στο επίκεντρο το θρησκευτικό φανατισμό, μέσα από μία σκοτεινή σύγχρονη παραβολή.

Ο Βενιαμίν, ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος έφηβος, βρίσκει ανακούφιση στις Αγίες Γραφές και μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω στο σπίτι και στο σχολείο.

– Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στην πισίνα του σχολείου με μπικίνι;

– Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει θέση στο σχολείο;

– Είναι σωστό η Θεωρία της Εξέλιξης να διδάσκεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής Ιστορίας;

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, τολμά να αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος.

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ, «Μάρτυρας», ο “Πιστός» του Σερέμπρενικοφ είναι μία συναρπαστική αναμέτρηση δυνάμεων που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σα μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει ο Πιστός για τους σπόρους του εξτρεμισμού, είναι καθολική. Όπως πολύ εύστοχα έθεσε η επιτροπή του βραβείου Καννών «François Chalais», «Οι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές, δολοφονούν εκείνους τους οποίους πιστεύουν ότι προδίδουν τον αρχικό σκοπό των θρησκευτικών στίχων και κειμένων».

Ο Πιστός έκανε πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2016 και απέσπασε το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ «François Chalais 2016» ως την ταινία που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα (βραβείο που είχε λάβει και Ο γιος του Σαούλ του Λάζλο Νέμες και το Τιμπουκτού του Αμπντεραχμάν Σισακό).

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Κίριλ Σερέμπρενικοφ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βλάντισλαβ Οπελιαντς

Πρωταγωνιστούν: Πετρ Σκβόρτσοφ, Βικτόρια Ισάκοβα, Τζούλια Ογκ


Βιογραφία Κίριλ Σερέμπρενικοφ

Ρώσος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ανέβασε την πρώτη του παράσταση όταν ακόμη ήταν στο σχολείο. Οι ταινίες του διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ (Ρώμη, Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο). Από το 2012 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ σύγχρονου θεάτρου Gogol Center στη Μόσχα.

2005 Bed Stories

2006 Playing the Victim

2008 Yuri’s Day

2012 Προδοσία

2016 The Student

Διάρκεια: 118’