Η συλλογή συγκεντρώθηκε από έναν Ευρωπαίο γνώστη, ενθουσιώδη συλλέκτη σε μια περίοδο τριάντα χρόνων και περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης , βιβλίων, προτομών, στρατιωτικών αναμνηστικών μεταξύ άλλων και κοσμημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Η δημοπρασία προσφέρει μια συναρπαστική γνώση για τον Βύρωνα τον συγγραφέα, τον επαναστάτη και μας δίνει μία πρώτη εικόνα της ζωής του, για εκτεταμένα ταξίδια, ρομαντικές αναζητήσεις και στρατιωτικές προσπάθειες, κυρίως στην συμβολή του στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Δημοπρασιών Chiswick Auctions στο South Kensington, 127 Fulham Road SW3 6RT, στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Ανάμεσα στα κυριότερα αντικείμενα είναι ένα εξαιρετικό σύνολο, « Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» επί Όθωνος. Ο Σταυρός, ύψους 8,5 εκ. ο Αστέρας ύψους 7εκ. και μια χρυσή αναμνηστική καρφίτσα με σμάλτο που περιέχει μαλλιά του Βύρωνα, κόσμημα που δόθηκε στον Sir James Emerson Tennant (αρ.καταλ.66). Η καρφίτσα από Ορεία Κρύσταλλο φέρει επιγραφή «Στη μνήμη» με χρυσούς Γοτθικούς χαρακτήρες ενώ η πλάτη έχει αφιέρωση: «Byron από τον Κόμη P.Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825».

Ο Κόμης Gamba, ο οποίος ήταν αδελφός της αγαπημένης του Τeresa Guiccioli, γνωστός σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα κατά την διάρκεια παραμονής του στο Μεσολόγγι, ενώ ο Sir James Emerson Tennant, ο οποίος πολέμησε στην μάχη της Ακροπόλεως, ήταν θερμός υποστηρικτής του Ελληνικού αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Το εν λόγω πολύ ενδιαφέρον σέτ, περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο διακριτικών του Μεγάλου Διοικητή για το «Βασιλικό Τάγμα του Ανώτερου Ταξιάρχη» που αποτελείται από ένα παράσημο από χρυσό και σμάλτο, με την μορφή ενός λευκού σταυρού, που εγγράφεται σε ένα κυκλικό πράσινο στεφάνι δάφνης και δρυός, ενώ στέφεται από ένα χρυσό στέμμα. Το μπροστινό μέρος του σταυρού χαρακτηρίζεται από το κεφάλι σε προφίλ, του Βασιλέως Όθωνος και την Ελληνική επιγραφή « Όθων Βασιλεύς Της Ελλάδος».

Ένα ασημένιο και χρυσό αστέρα με σμάλτινη διακόσμηση σε μπλε, άσπρο, πράσινο και μια Ελληνική επιγραφή, στο πίσω μέρος, είναι υπογεγραμμένο «R & J Garrand & Co. Goldsmiths, to the Queen». Επίσης συμπεριλαμβάνεται, το ασημένιο μετάλλιο των αγωνιστών του 1821.  Όλο το σετ, βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του, με εκτίμηση 8.000-10.000 GBP.

Ένα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο στην δημοπρασία, είναι ένα Αγγλικό δακτυλίδι Γεωργιανής εποχής (με αρ.κατ.54) που απεικονίζεται παρακάτω, με χαραγμένη επιγραφή με Ελληνικούς χαρακτήρες «ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ» από το περίφημο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα « The Maid of Athens» όπου ήταν γραμμένο στο τέλος κάθε σκηνής του ποιήματος του Βύρωνα «Η Κόρη Των Αθηνών Θηρεσία Μακρή». Αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε δοθεί ως έμπνευση της αγάπης του Βύρωνα, στην Θηρεσία Μακρή, πριν από τον Θάνατο του, με χαραγμένη την μάρκα του κατασκευαστή SR ενδεχομένως πρόκειται για τον Samuel Reed, London 1823-4. Εκτίμηση 600-800 GBP.

Πολύ αξιόλογο, είναι ένα Αγγλικό ρολόι τσέπης (αρ.κατ.47) από τον καταξιωμένο ωρολογοποιό George Prior, φέρει στην εξωτερική του θήκη, το οικόσημο του Λόρδου Βύρωνα. Τα ρολόι που απεικονίζεται παρακάτω με τις θήκες του, κατασκευάστηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Αγγλία επωφελήθηκε από ένα ακμάζον εξαγωγικό εμπόριο στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τις δυτικές επαρχίες της Ελλάδος, της Αλβανίας και των Βαλκανίων. Ρολόγια τσέπης παρόμοια με αυτό ήταν πολύ δημοφιλή στην υψηλή κοινωνία της εποχής. Αυτό το συγκεκριμένο ρολόι συνοδεύεται από ταξιδιωτική θήκη. Εκτίμηση 2000-3000 GBP.

Επίσης στην δημοπρασία με (αρ.κατ.24) περιλαμβάνεται ένας φάκελος με την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα και την προσωπική σφραγίδα του, που απευθύνεται από το χέρι του στον ποιητή Francis Hodgson. Αυτό είναι σφραγισμένο από το ταχυδρομείο στην επάνω δεξιά πλευρά και τοποθετείται μαζί με την προσωπική σφραγίδα κεριού του Λόρδου Βύρωνα , ένα τυπωμένο πορτραίτο , κομμένα τμήματα μιας επιστολής στον Hodgson, μαζί με ένα σημείωμα από την Anne Isabella Noel Byron, σύζυγο του Βύρωνα. Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Hodgson είχαν διά βίου φιλία ενώ βρίσκονταν στο Kings College, στο Cambridge. Ο Βύρωνας ήταν προπτυχιακός ενώ ο Hodgson συνεργάτης. Η φιλία τους καταγράφεται σε πολλές επιστολές που έχουν δημοσιευθεί σε βιογραφίες του Βύρωνα. Το παρακάτω σύνολο έχει εκτίμηση 800-1200 GBP.


Συναντήσεις μόνο κατόπιν συνεννοήσεως – Πληροφορίες
Μηνάς Χατζηχρήστου
T: 210 862 8114 | Κ: 6944 422 469
[email protected]

Όλη την συλλογή μπορείτε να την δείτε στο ηλεκτρονικό κατάλογο του website του οίκου Chiswick Auctions μέσα από το link: auctions.chiswickauctions.co.uk