Ο Nicola Piovani, βραβευμένος με Oscar μουσικής για την ταινία H Ζωή είναι Ωραία, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει …

μερικά από τα πιο γνωστά έργα του για τον κινηματογράφο διευθύνοντας την 50μελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη του Μεγάρου πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες αυτές.

Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης παρουσιάζει στην Ελλάδα έργο του με συμφωνική ορχήστρα και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του, όπως αυτές με τον Φεντερίκο Φελίνι και τους αδελφούς Ταβιάνι.

Η συναυλία αυτή είναι η πρώτη ενός οπτικοακουστικού αφιερώματος με θέμα κινηματογραφική μουσική από μεγάλους συνθέτες βραβευμένους με Όσκαρ.

Λίγα λόγια για τον Nicola Piovani…


Ο Nicola Piovani γεννήθηκε στη Ρώμη στις 26 Μαΐου 1946. Είναι ευρύτερα γνωστός από τη μουσική του για πολλές κινηματογραφικές ταινίες καθώς και θεατρικά έργα. Το 1999 του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία “La Vita è bella” του Ρομπέρτο Μπενίνι.

Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και πήρε το πτυχίο του στο πιάνο το 1967 από το Ωδείο Βέρντι του Μιλάνου. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε σύνθεση και ενορχήστρωση με τον Μάνο Χατζιδάκι. Από τις δημοφιλέστερες συνεργασίες του αποτέλεσε αυτή με τον Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι (για τις ταινίες L\’ Intervista, Ginger e Fred, La voce della luna), καθώς και αυτή με τους αδελφούς Ταβιάνι. Έχει τιμηθεί, για τη συνεργασία του με σημαντικούς Γάλλους σκηνοθέτες, με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων (Cavalier de l\’ Ordre des Arts et des Lettres).

Εκτός από μουσική για ταινίες και θέατρο, ο Piovani έχει γράψει συναυλιακή και συμφωνική μουσική, καθώς και μουσική δωματίου. Μέχρι στιγμής έχει γράψει μουσική για πάνω από 130 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας του Περικλή Χούρσογλου “Ο κύριος με τα γκρι”.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως “η κάθε ταινία έχει τη δική της προσωπικότητα. Πρέπει να παραμερίζεις τις φιλοδοξίες σου όταν συνθέτεις ένα σάουντρακ και να ταυτίζεσαι με την ταινία…”

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Α’ μέρος (50 min)
KAOS – THE NIGHT OF THE SHOOTING STARS – GOOD MORNING
BABΙLONIA

B’ μέρος (50 min)
LA VITA E BELLA (Η Ζωή είναι Ωραία) – LA VOCE DELLA LUNA
GINGER E FRED

Προσκεκλημένη η Έλλη Πασπαλά