Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.

Το Θέατρο της Σιωπής και η Ασπασία Κράλλη παρουσιάζουν στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα», επιχειρώντας μία νέα ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας.


Σε κείμενο, σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, έξι ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω σε ένα «επικίνδυνα κεκλιμένο επίπεδο» τους μυθικούς ήρωες που συνδέονται με τον καταραμένο οίκο των Λαβδακιδών.


Ο μύθος του Οιδίποδα ξετυλίγεται με τα λόγια της σιωπής, σε μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μία νέα ανάγνωση της οιδιπόδειας πατροκτονίας και αιμομιξίας.


Η νέα προσέγγιση στην τραγωδία ξεκινά πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από το προπατορικό αμάρτημα του γένους των Λαβδακιδών, το «ένοχον πάθος» του γιου του Λάβδακου και πατέρα του Οιδίποδα, Λάιου, για τον Χρύσιππο, καταλήγοντας στην αυτοκτονία του νεαρού εφήβου.


Με σπουδές μιμικής στη σχολή του Μαρσέλ Μαρσώ, η Ασπασία Κράλλη προσεγγίζει με τη γλώσσα του σώματος τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα, στον οποίο η ψυχανάλυση αναζήτησε εκφράσεις του ασυνειδήτου, και αναμετράται με τα διαχρονικά ερωτήματα για τις γονικές σχέσεις και την ανθρώπινη ύπαρξη.


Σε κείμενο, σκηνοθεσία και σκηνικά της Ασπασίας Κράλλη, με βοηθός σκηνοθέτη τη Σοφία Παπουλάκου, μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλο και επιμέλεια κίνησης της Ζωής Χατζηαντωνίου.


Ο αρχικός σχεδιασμός του σκηνικού στην πρώτη παράσταση (2005) ήταν της Χριστίνας Πέννα, η κατασκευή των σκηνικών του Adrian Fluture, η κατασκευή των κοστουμιών της Ιωάννας Τσάμη.


Ερμηνεύουν οι Ασπασία Κράλλη, Γιώργης Τσαμπουράκης, Ηλίας Μελέτης, Μαλαματένια Γκότση, Κώστας Κορωναίος και Ιάσων Bitter-Κουρούνης.


Info
Αναζητώντας τον Οιδίποδα
1 έως 5 Ιουλίου 2008, στις 21:00
Εισιτήρια: 20 και 10 ευρώ (μειωμένο)
Το Σχολείον, Χώρος Β, Πειραιώς 52
www.exmachina.gr
www.seekingoedipus.blogspot.com