Η επίσημη πρόταση του Κοσόβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ο Μπαμπάς μου, του Βίσαρ Μορίνα, προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφου Άστορ.

Special screenings 28, 29 & 30 Νοεμβρίου

Μια ταινία επίκαιρη και ευαίσθητη για την παιδική αθωότητα, την επιμονή και την εμπιστοσύνη, το BABAI/O Μπαμπάς μου αποτελεί το φιλόδοξο κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Κοσοβάρου σκηνοθέτη Βίσαρ Μορίνα. Τοποθετημένη χρονιά στο Κόσοβο και τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ταινία αφηγείται μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης, ενώ ταυτόχρονα μιλά για θέματα όπως η πατρότητα, το μεταναστευτικό και την κοινωνική ένταξη.

Βραβευμένο με την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015 και με σημαντικές διακρίσεις στο 33o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μονάχου, το BABAI/O Μπαμπάς μου έχει διαγράψει μια εξαιρετική καριέρα σε διεθνή Φεστιβάλ – έχει προβληθεί σε πάνω από 40 Φεστιβάλ – και ήταν η επίσημη πρόταση του Κόσοβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2015.

Ύστερα από την πανελλήνια πρεμιέρα στην ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι έχοντας κερδίσει το βραβείο κοινού στην αθηναϊκή του πρεμιέρα στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το BABAI/O Μπαμπάς μου θα προβληθεί για τρεις μόνο ημέρες, στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, αποκλειστικά στον ιστορικό κινηματογράφο «Άστορ» (Σταδίου 28, Στοά Κοραή).

Βρισκόμαστε στο Κόσοβο της δεκαετίας του ’90 υπό το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Ο δεκάχρονος Νόρι και ο πατέρας του, Γκεζίμ, ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους για να επιβιώσουν. Ο Γκεζίμ δεν θέλει ούτε ν’ ακούσει για τη μητέρα του Νόρι. Αυτό που κάνει καλύτερα απ’ όλα είναι να ξεφεύγει από το παρελθόν του, κι έτσι και τώρα θέλει να φύγει από το Κόσοβο χωρίς τον Νόρι Το αγόρι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον εμποδίσει, με αποτέλεσμα να συμβεί ένα ατύχημα. Όταν ο Νόρι βγαίνει από το νοσοκομείο, ο πατέρας του έχει ήδη φύγει με προορισμό την Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Θυμωμένος αλλά αποφασισμένος, ο Νόρι ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να τον βρει.

Γεννημένος στο Κόσοβο το 1979, Μορίνα μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του σε ηλικία 15 ετών.  Ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο του BABAI/O Μπαμπάς μου το 2007 με την ιστορία να επικεντρώνεται στην σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στον γιό, ειπωμένη από την πλευρά του μικρού αγοριού. «Στο τέλος το σενάριο αφορούσε περισσότερο την εμπιστοσύνη. Η σύγκρουση του δεκάχρονου Νόρι με τον πατέρα του αφορά τον καθένα μας».

Το BABAI/O Μπαμπάς μου είναι η ακριβότερη παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στο Κόσοβο και κόστισε 1,7 εκατομμύρια ευρώ. 


Babai trailer – Greek subs from heretic on Vimeo


Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η ταινία BABAI/O Μπαμπάς μου απεικονίζει ένα προπολεμικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι γίνονται άθυρμα σκοτεινών πολιτικών δυνάμεων. Κάθονται – πάνω σε ωρολογιακές βόμβες – και συζητούν για τον καιρό. Είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση και η φυσικότητά της που θέλω να αποδώσω – χωρίς σχόλια και χωρίς συγκατάβαση. Πυρήνας της ταινίας είναι η προσωπική ιστορία του Νόρι. Φαντάζομαι την πατρική φιγούρα ως άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο Νόρι και μέσω του οποίου μυείται στη ζωή. Η απόλυτη εμπιστοσύνη του κλονίζεται όταν ο πατέρας φεύγει. Από τη σκοπιά του Νόρι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί αυτό το χωρισμό. Ο Νόρι αγωνίζεται να τον αποτρέψει με όλες του τις δυνάμεις. Η συμπεριφορά του είναι μια προσπάθεια να διατηρήσει την ίδια του την αθωότητα. Ο πόνος που αισθάνεται από το χωρισμό οφείλεται λιγότερο στο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να ζήσει χωρίς πατέρα και περισσότερο στο ότι πρέπει να ζήσει χωρίς εμπιστοσύνη.

Σκηνοθεσία: Visar Morina

Σενάριο: Visar Morina

Διεύθυνση φωτογραφίας: Matteo Cocco

Μοντάζ: Stefan Stabenow

Ήχος: Igor Popovski

Μουσική: Benedikt Schiefer

Κοστούμια: Genoveva Kylburg


Με τους:

Val Maloku (Nori)

Astrit Kabashi (Gezim)

Adriana Matoshi (Valentina)

Enver Petrovci (Adem)

Xhevdet Jashari (Bedri) 


Βιογραφικό σκηνοθέτη

Γεννήθηκε το 1979 στην Πρίστινα του Κοσόβου. Αποφοίτησε το 2009 από την Ακαδημία Media Arts της Κολωνίας με την ταινία «Der Schüblin». Αυτή η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία έκανε πρεμιέρα στη διοργάνωση για τα βραβεία Μαξ Οφίλς και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arte. Η τελευταία του μικρού μήκους ταινία, «Von Hunden und Tapeten», έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2013 και προτάθηκε για το βραβείο καλύτερης γερμανικής μικρού μήκους ταινίας το 2014. Η ταινία «Babai» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.