Ο χώρος πολιτισμού About παρουσιάζει δύο συναυλίες με μουσική δωματίου με τον Στέφανο Νάσο στο πιάνο και τη Μαριλένα Δωρή στο φλάουτο

το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 στις 20.30.

Με αφετηρία την αγάπη του Messiaen για τα πουλιά, ένα πρόγραμμα κυρίως γύρω από την φύση με έργα  από την Ευρώπη και την Ασία κατά βάση του 20ου αιώνα.

Έργα:
Franz Schubert (1797-1828) Εισαγωγή και παραλλαγές για φλάουτο και πιάνο στο τραγούδι “Trockne Blumen” / μαραμένα λουλούδια, D. 802

Σοφία Γκουμπαϊντούλινα (*1931) Ήχοι του δάσους (1978)

Olivier Messiaen (1908-1992) Le merle noir/ Ο κότσυφας (1952)

Lotta Wennäkoski (*1970) Από την ατμόσφαιρα (2003)

Takashi Yoshimatsu (*1953) Digital bird suite / «Ψηφιακό πτηνό» σουίτα, op. 15 (1982)
      

Στέφανος Νάσος
Ο πιανίστας Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου, κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στη Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και δύο ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του Henri Vieuxtemps, και τα έργα για πιάνο του Αιμίλιου Ριάδη. Έχει εμφανιστεί με όλες τις σημαντικές Ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Ως σολίστας, παρουσίασε έργα για πιάνο των Γ. Τσοντάκη, Δημ. Τερζάκη, Μ. Βάρβογλη, Ριάδη, Γ. Σισιλιάνου και Δ. Μητρόπουλου σε πρώτες εκτελέσεις σε Φινλανδία και Ελλάδα. Επιπλέον, παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA.

Ο Στέφανος έχει λάβει τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι, ενώ σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής Καρσλρούης και Κολωνίας, και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας». Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου μεταξύ άλλων των Λ. Βλασσένκο, P. Badura-Skoda, J. O’ Conor, Ο.  Γιαμπλόνσκαγια, C. Elton, A. Vardi, E. Heinonen, καθώς και σε σεμινάρια μουσικής δωματίου των F. D’Albert, Λ. Καβάκου, F. Helmerson, Β. Λομπάνοφ, U. Wiget, W. Dickel και R. Gothóni.

Ο Στέφανος διδάσκει πιάνο στα ωδεία Ορφείο και Σύγχρονο της Αθήνας. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με αλλοδαπούς και Έλληνες συναδέλφους. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival) και Παξών, και το Φεστιβάλ Αθηνών. Παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου των Αντ. Ανισέγκου, Γ. Βλαχόπουλου, Αργ. Κουνάδη, Ντ. Κωνσταντινίδη και Π. Πλακίδη σε πρώτες εκτελέσεις σε Φινλανδία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ έδωσε και την σκανδιναβική πρεμιέρα του τρίο Dust για βιολί, κόρνο και πιάνο του Γ. Τσοντάκη. Ο Στέφανος αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble. Έχει τέλος εμφανιστεί σε συναυλίες με εξαιρετικούς συναδέλφους της γενιάς του όπως οι Νίκος Νικόπουλος, Ινές Ζήκου, Μαριλένα Δωρή και Βαρβάρα Βενετικίδου.

Μαριλένα Δωρή

Η Μαριλένα Δωρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Μαθήτρια στην Αθήνα της Στέλλας Γαδέδη και στην Καρλσρούη του John Wright. Δίπλωμα στο φλάουτο το 1994 από το Ωδείο «Athenaeum» με αριστείο, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. To 1998 αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Σχολή της Καρλσρούης με βαθμό άριστα. Με αριστείο ολοκλήρωσε και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της στην ίδια Γερμανική Μουσική Σχολή τον Ιούλιο του 2000. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια φλάουτου με τον William Benett, τον Pierre-Yves Artaud, τον Jean-Claude Gérard και την Renate Greiss-Armin. Πρώτο βραβείο φλάουτου στον διαγωνισμό «Jugend Musiziert» το 1991 στη Ρώμη.

Από το 1993 η Μαριλένα Δωρή είναι πρώτο φλάουτο στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Συνεργάζεται επίσης με την Καμεράτα -Ορχήστρα των φίλων της μουσικής. Έχει εμφανιστεί ως μέλος μικρών συνόλων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία και ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα στο Ελληνικό Φεστιβάλ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε μέλος του συνόλου φλάουτων «Πνοές» και του κουιντέτου ξύλινων πνευστών «Septeria» και έχει συνεργαστεί με το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο». Εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στη μουσική εκδήλωση «Βορρά – Νότου» στη Μαδρίτη το 1993. Το 1999 υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Φιλαρμονικής του Μονάχου. Έχει ηχογραφήσει για τη Ραδιοφωνία της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Δημοτικό Ωδείο Πεύκης.

Στέφανος Νάσος, πιάνο
Μαριλένα Δωρή, φλάουτο