Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη με τίτλο ‘‘Υπεράσπιση της Ευρώπης», στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας),

Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος),

Γιώργος Καμίνης (Δήμαρχος Αθηναίων),

Πέτρος Μάρκαρης (Συγγραφέας),

Λουκάς Τσούκαλης (Καθηγητής Πνεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

Για το βιβλίο:

Η Ευρώπη αντιµετωπίζει πολλαπλές κρίσεις – µπορούµε να µιλήσουµε για υπαρξιακή κρίση. Πολλοί από τους επαγγελµατίες «Ευρωπαίους» εστιάζουν στην προσφυγική κρίση, την κρίση της Ευρωζώνης ή ακόµη και στα προβλήµατα που ανακύπτουν µε συγκεκριµένες χώρες. Αρνούνται να δουν τα βαθύτερα αίτια και τη µεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη, ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονοµική, πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσει να υπάρχει. Το βιβλίο αυτό υιοθετεί κριτική προσέγγιση του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος επιδιώκοντας να την εντάξει σε µια ρεαλιστική ανάλυση µιας εξαιρετικά σύνθετης πραγµατικότητας.


Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονοµικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του. Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρξε σύµβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.

Επίσης καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύµατος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ (Kennedy School).