Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για την δέκατη όγδοη συζήτηση, τον οικονομολόγο και δημοσιογράφο Λεωνίδα Βατικιώτη.

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης σπούδασε στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και έλαβε διδακτορικό από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου το 2008. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε την κρίση του 1973. Το 2011 πήρε πτυχίο ελεγκτή δημοσίου χρέους από κέντρο εκπαίδευσης του ΟΗΕ. Από το 1992 εργάζεται ως δημοσιογράφος – αναλυτής μακροοικονομικών και διεθνών θεμάτων σε εφημερίδες και περιοδικά (Επίκαιρα, Πριν, Ουτοπία, κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 25 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Από το 2010 δίδαξε Οικονομικά σε πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει μεταφράσει 4 οικονομικά βιβλία στα ελληνικά κι έχει επιμεληθεί επιστημονικά 6 ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων το “Debtocracy – Χρεοκρατία”, “Catastroika” και «Φασισμός ΑΕ». Επί σειρά ετών ήταν εκλεγμένος στη Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το 2015 συμμετείχε στην Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής για το Δημόσιο Χρέος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Ο κύκλος των συζητήσεων θα συνεχιστεί, με καλεσμένο στις 17/2 τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Το Κιβώτιο στο Studio Μαυρομιχάλη μπορείτε να δείτε εδώ.