Το guitarfor παρουσιάζει έναν απ’ τους πιο αυθεντικούς μουσικούς, κιθαρίστες και συνθέτες της σύγχρονης jazz μουσικής σκηνής στο

gazARTE την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 στις 22:30.

Ο Kurt Rosenwinkel ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του 1990 και γρήγορα έγινε γνωστός για τον ιδιαίτερο ήχο του και τον τρόπο αυτοσχεδιασμού του. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν σταματάει ν’ αναζητά καινούργιες μουσικές φόρμες, του οποίου οι αυτοσχεδιασμοί χαρακτηρίζονται από έναν “σκοτεινό” λυρισμό και με μελωδικές γραμμές που θυμίζουν περισσότερο πνευστά όργανα.

Η δισκογραφική δουλειά που μετρά είναι εντυπωσιακά μεγάλη, καθώς όταν από το 1995 του απονέμη το Βραβείο Σύνθεσης απ’ τη National Endowment for the Arts έχει ηχογραφήσει σε δεκάδες δίσκους, είτε ως bandleader, είτε ως sideman, ενώέχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς: Chris Potter, Brian  Blade, Larry Goldings, Gary Burton, Brad Mehldau, Larry Grenadier κ.α.

 
Ο Kurt Rosenwinkel είναι ένας απ’ τους πιο αυθεντικούς jazz μουσικούς, κιθαρίστες και συνθέτες της γενιάς του. Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και γρήγορα έγινε γνωστός για τον ιδιαίτερο ήχο του και τον τρόπο αυτοσχεδιασμού του. Σε αντίθεση με τους περισσότερους jazz κιθαρίστες, έχει ασχοληθεί με εναλλακτικά κουρδίσματα που του δίνουν την δυνατότητα ν’ αναπτύξει μία εντελώς ιδιαίτερη φρασεολογία.

Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Berklee School of Music, όταν έφυγε μετά από 2,5 χρόνια για να κάνει περιοδεία με τον Gary Burton, τον κοσμήτορα του κολλεγίου εκείνη την περίοδο. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Paul Motian (Electric Bebop Band), με την ορχήστρα του Joe Henderson και του Brian Blade πριν ο ίδιος φτιάξει το δικό του group.
 Ο Kurt Rosenwinkel είναι ένας καλλιτέχνης που δεν σταματάει ν’ αναζητά καινούργιες μουσικές φόρμες, του οποίου οι αυτοσχεδιασμοί χαρακτηρίζονται από έναν “σκοτεινό” λυρισμό και με μελωδικές γραμμές που θυμίζουν περισσότερο πνευστά όργανα.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εξαιρετικών ηχογραφήσεων του για την δισκογραφική εταιρεία Verve (The Enemies of Energy, The Next Step, Heartcore, Deep Song ) θέσπισε μια άμεσα αναγνωρίσιμη φωνή στην jazz κιθάρα. Χαρακτηριστικά ο Joshua Redman σημειώνει στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά:…

 
Ο Kurt είναι ένας άνθρωπος με πολλές μουσικές αρετές και καταπληκτική τεχνική. Ο τόνος του είναι διαπεραστικός και ζεστός ταυτόχρονα.

Είναι ένας πρωτοπόρος μουσικός… αυθεντικός απ’ τη φύση του…