o Άθως Δανέλλης, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ακολουθήσουν τον αγαπημένο λαϊκό ήρωα στις περιπέτειές του και να γελάσουν με την καρδιά τους.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Δευτέρα 15/07: Ο Καραγκιόζης στο Γκιουλμπαξέ

Ο Πασάς αναθέτει στον Χατζηαβάτη και τον Καραγκιόζη τη λειτουργία του παλιού εξοχικού κέντρου «Γκιουλμπαξέ». Τα εγκαίνια πλησιάζουν και όλα πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που ο Καραγκιόζης ανακαλύπτει την… κουζίνα. Μια λαογραφική μουσική κωμωδία με ρίζες στο παλαιό οθωμανικό θέατρο του είδους.

Δευτέρα 22/07: Οι Τρεις Προσκυνητές

Δυο προσκυνητές, φορτωμένοι θησαυρούς, περνούν από την πόλη με προορισμό τον τάφο του Προφήτη. Κατόπιν διαταγής, οι δρόμοι αδειάζουν και οι παραβάτες συλλαμβάνονται. Ο Καραγκιόζης δεν αργεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να κινηθεί ανάλογα. Μια από τις παλαιότερες κωμωδίες στο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Δευτέρα 29/07: Ο Καπετάν Τρομάρας

Ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια πολύ περίεργη υπόθεση, με πρωταγωνιστές έναν πλούσιο άρχοντα της περιοχής, τον Πασά των Σαλώνων, έναν ηγούμενο και τον θρυλικό Καπετάν Τρομάρα. Ένα έργο του «ληστρικού» ρεπερτορίου της δεκαετίας 1910. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είδους, παρέμεινε ξεχασμένο για περίπου εβδομήντα χρόνια έως το 2016.

Άθως Δανέλλης

Ο Άθως Δανέλλης γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών. Το 1998 ίδρυσε το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του ελληνικού Καραγκιόζη. Με τον ‘‘Αθηναϊκό Θίασο Σκιών’’ του έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1989 διατηρεί μόνιμες σκηνές, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες. Διδάσκει το μάθημα του Θεάτρου Σκιών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Θέατρο Σκιών, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).