Μετά την περσινή επιτυχία, η «2ART»  και το θέατρο «Κολοσσαίον» συνεχίζουν και φέτος την πιο μεγάλη παραγωγή για σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Είκοσι συντελεστές ζωντανεύουν 110 χρόνια μετά την σύνθεση της, την πρώτη όπερα για παιδιά, σε μια λαμπερή παραγωγή, με Πριγκίπισσες, Μάγους και Ιππότες. «Ο Ιππότης του Χιονιού» από 26 Σεπτεμβρίου 2015 θα βρίσκεται στο θέατρο «Κολοσσαίον».

Εννέα τραγουδιστές και εννιαμελής ορχήστρα ζωντανεύουν την ιστορία του «Ιππότη του Χιονιού» σε ένα μουσικό θέαμα, που σε συνδυασμό με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, πριν και μετά την επίσκεψη, θα εισάγουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας.

Σύνοψη

Η αυλαία ανοίγει με τις πριγκίπισσες να παίζουν, απείθαρχες και εγωκεντρικές καταλήγουν να μαλώνουν και δεν ακούν ούτε την ίδια τους τη μητέρα που έρχεται. Εκείνη σε μια στιγμή έντασης εύχεται αντί για τις αχάριστες κόρες να είχε ένα γιο. Τότε ξεσπάει μια χιονοθύελλα που παίρνει μακριά τις πριγκίπισσες. Όταν το χιόνι καταλαγιάζει εμφανίζεται ο Ιβάν, ο Ιππότης του Χιονιού, που ανακοινώνει στην Τσαρίνα πως είναι ο γιος που ζήτησε. Εκείνη παρά τη χαρά για την άφιξη του, μετανιώνει για την τιμωρία που είχαν οι κόρες της και θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο. Βλέποντας την μεταμέλεια και την λύπη της Τσαρίνας ο Ιβάν της λέει πως θα πάει να τις βρει και να τις φέρει πίσω.

Βαθιά μέσα στο δάσος οι Πριγκίπισσες είναι φυλακισμένες στο σπίτι ενός Μάγου. Συναντώντας τον Ιβάν του λένε πόσο μετανιωμένες είναι για τη συμπεριφορά τους, πως θέλουν να επανορθώσουν που στεναχώρησαν τη μητέρα τους και του ζητάνε να τις βοηθήσει να γυρίσουν στο παλάτι. Εκείνος μετά από τρεις προσπάθειες καταφέρνει να σκοτώσει το Μάγο και να ελευθερώσει τις αδελφές του.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Η μουσική ,ρομαντική και χαρακτηριστικά Ρωσική, δημιουργεί τον καμβά πάνω στον οποίο κτίζεται μια ιστορία με έντονο ηθικοπλαστικό ρόλο. Η άρρηκτη σχέση του λάθους  και της τιμωρίας θα μάθει στους ήρωες ότι τα σφάλματα έχουν συνέπειες, που πολλές φορές αναιρούνται με δυσκολία. Τελικά η αγάπη έναντι του χρήματος δίνει τη λύση.

Με φόντο ένα παλάτι , αλλά και τα σκοτεινά χιονισμένα Ρωσικά δάση , πριγκίπισσες , τσαρίνες, μάγοι και ιππότες θα μπλεχτούνε σε χιονοθύελλες και μάχες μέσα σε ένα πραγματικά παραμυθένιο κόσμο.

Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις

Στα πλαίσια της επίτευξης των επιμορφωτικών μας στόχων και της βαθύτερης κατανόησης της όπερας από τα παιδιά, διοργανώνουμε κάποιες προαιρετικές παράλληλες δράσεις:

Πριν την επίσκεψή σας

•           Παροχή προπαρασκευαστικού υλικού, με το οποίο ο δάσκαλος της μουσικής μπορεί να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της όπερας (το υλικό αυτό είναι διαμορφωμένο ανάλογα  με την ηλικία των παιδιών).

•           Πατρόν χειροτεχνίας, όπου με τη βοήθεια του υπεύθυνου καλλιτεχνικών, τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν κάποια αξεσουάρ των  κοστουμιών της όπερας (καπέλο του Ιππότη, καπέλο των πριγκιπισσών).

•           Ζωντανή παρουσίαση των οργάνων της ορχήστρας και των τραγουδιστών, στο τέλος της παράστασης,  όπου τα παιδιά μπορούν να παραθέσουν ερωτήματα.

Μετά την επίσκεψή σας

•           Έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα τον “Ιππότη του Χιονιού”, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο στο τέλος της σεζόν , με έργα των μαθητών που θα μας αποστείλετε ηλεκτρονικά η ταχυδρομικά.

Ο César Cui και ο “ Ιππότης Του Χιονιού”

«…έχω μια πολύ δελεαστική πρόταση, να γράψω μια όπερα-παραμύθι για παιδιά, με τρεις σολίστες και δίφωνη χορωδία. Ομολογώ πώς είναι κάτι νέο και πολύ δελεαστικό ….»

César Antonovich Cui, 1905

Ο «Ιππότης Του Χιονιού» ολοκληρώθηκε το 1906 και η πρεμιέρα του είχε τόση επιτυχία που αμέσως προτάθηκαν στον Cui άλλες τρεις όπερες για παιδιά.

Έχοντας γράψει πολλά έργα για πιάνο, για σύνολα δωματίου, πολλά χορωδιακά και διάφορα ορχηστρικά έργα, ο Cui είναι κυρίως γνωστός για τις σημαντικές δουλειές του στην όπερα. Η εισαγωγή όμως, της ιδέας της όπερας για παιδιά τον κάνει πρωτοπόρο.

Στον «Ιππότη του Χιονιού» συνεργάζεται με τη λιμπρετίστα Marina Stanislavovna Pol, και βασίζουν την ιστορία τους σε παραδοσιακά Ρωσικά παραμύθια. Έξι Πριγκίπισσες, η Τσαρίνα, ένας νεαρός Ιππότης και ο απειλητικός Μάγος-πουλί μπλέκονται σε περιπέτειες με φόντο τα αχανή παγωμένα Ρωσικά δάση.

Μετά την πρώτη πρεμιέρα στη Γιάλτα το 1906 ακολούθησε επίσημη πρεμιέρα στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης το 1908. Από τότε και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, το έργο παρουσιάστηκε αρκετές φορές ακόμα και στα σοβιετικά χρόνια.

Συντελεστές

Μουσική :  César Antonovich Cui

Λιμπρέτο :  Marina Stanislavovna Pol

Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια :  Αθανάσιος Κολαλάς

Ενορχήστρωση-Μουσική Προετοιμασία/Διεύθυνση :  Θεόδωρος Αλβανός

Προσαρμογή στα Ελληνικά :  Αθανάσιος Κολαλάς

Φωτισμός :  Ανέστης Άγκος

Υλοποίηση Video :  Waft-Design

Διάρκεια παράτασης :  50’

Σταματία Μολλούδη Τσαρίνα

Βασίλειος Γκουνέλας Μάγος

Δημήτριος Καρολίδης Ιππότης

Πέτρος Πουτιός Ιππότης

Δανάη Κυρίτση Πριγκίπισσα

Ζωή Λιάπη Πριγκίπισσα

Κατερίνα Μήρτσιου Πριγκίπισσα

Σοφία Χατζηστεργίου Πριγκίπισσα

Αντιγόνη Χαλκιά Πριγκίπισσα

Νατάσα Κοψαχείλη Πριγκίπισσα

Κυριακή Ιωακειμίδου Πριγκίπισσα

Αλέξανδρος Γούνης Φλάουτο

Αλέξανδρος Άγγελος Φακιολάς Κλαρινέτο

Αντώνης Βασιλειάδης Κρουστός

Αθανάσιος Κανδύλας Τσέλο

Στέλλα Τέμπρελη Τσέλο

Κωνσταντίνος Αναστασιάδης Βιολί 1

Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου Βιολί 2

Λυγία Μηλιά Κοντραμπάσο