Ο σπουδαίος Τούρκο-Σουηδός σαξοφωνίστας, παραγωγός και συνθέτης, ένας από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς στη σύγχρονη jazz σκηνή, γνωστός ως ο guru της NuBlu jazz, o Ilhan Ersahin, ο οποίος ενθουσίασε το Αθηναϊκό κοινό στο Jazz Festival 2013, έρχεται ξανά στην Αθήνα για να δώσει μια μοναδική συναυλία, μαζί με τους Istabul Session Qyartet,την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Gazarte.

Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη από το 1990, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας εξάπλωσης της νέας μουσικής, της τζαζ και των προεκτάσεων της.

Ένας μουσικός της τζαζ, με τουρκικές ρίζες και γνήσιο κοσμοπολίτικο αέρα, έκανε αυτό που κανείς δεν τολμούσε να σκεφτεί: Να φτιάξει ταυτόχρονα ένα κλαμπ και μια δισκογραφική εταιρία που θα στέγαζε τις πρωτότυπες μουσικές του ιδέες. Ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία και το jazz club NuBlu στη συνοικία East Village της Νέας Υόρκης το 2002. Μέσα σε λίγα χρόνια, το κλαμπ έγινε χώρος αναφοράς για μια δημιουργική μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, ενώ από τη σκηνή του παρέλασαν διάσημοι μουσικοί, από τον Herbie Hancock, Lou Reed, David Byrne Sun Ra ,Gaetano Veloso μέχρι τον Tom Waits. Με ζωντανή μουσική κάθε βράδυ, με φίλους, με παρέες, με μουσικούς που αυτοσχεδιάζουν φέρνοντας στην επιφάνεια νέες και φρέσκες ιδέες, όπως ο Moby, ο Caetano Veloso, o Rob Garza ( Thieverry Corporation ) η Norah Jones, για να παίξουν μαζί, με τον Ilhan, και τόσους και τόσους που πηγαίνουν στο κλαμπ για να δουν τι συμβαίνει σήμερα στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Και, κατά πάσα πιθανότητα, τι θα συμβεί αύριο στη μουσική του κόσμου.

Οι κριτικοί της jazz μιλούν πλέον για τον «ήχο NuBlu» που είναι άκρως συνυφασμένος με το πολυπολιτισμικό στυλ του Εrsahin.

Είναι και ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της μπάντας Wax Poetic που είναι μια ανάμιξη της jazz με την ηλεκτρονική dance μουσική, με στοιχεία (και συνεργασία) Thieverry Corporation  Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Wax Poetic ξεκίνησε την καριέρα της η Norah Jones, όπου ήταν τραγουδίστρια για 2 χρόνια

Ωστόσο, έχοντας ως κορμό την αμερικάνικη σύγχρονη τζαζ σκηνή και ιδεολογία, με επιδράσεις κυρίως από την post-bopper μουσική και απορροφώντας τα βασικά στοιχεία της hip-hop, afro beat dub και new electronic, θεωρεί ως βασικό συστατικό της μουσικής του τη μεσανατολική και βαλκανική κουλτούρα, την οποία και εντάσσει με φυσικό τρόπο στις δικές του συνθέσεις και δημιουργίες. Αυτές οι διαφορετικές επιρροές είναι πολύ εμφανείς στις μουσικές εκφράσεις του.

Το άλμπουμ του, με τίτλο Istanbul Sessions, με τον Erik Truffaz και το κουαρτέτο Istanbul Sessions, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Στην Αθήνα θα εμφανισθεί με το παραπάνω κουαρτέτο που δημιούργησε πριν τέσσερα χρόνια, ως αποτέλεσμα των τακτικών ταξιδιών του στην Κωνσταντινούπολη και της συνεργασίας του με τους πιο καταξιωμένους μουσικούς της, ενσωματώνοντας την ατμόσφαιρα και την ερμηνεία τους στη δική του μοναδική μουσική.

Το κουαρτέτο συνδυάζει μια ελεύθερη μορφή avant-τζαζ με τη δεξιοτεχνία του Ersahin και τις πιο όμορφες και γοητευτικές όψεις τις σύγχρονης world jazz μουσικής, που φέρνουν στο μυαλό τους ήχους της Κωνσταντινούπολης με τους Alp Ersonmez, Turgut Alp Bekoglu και Izzet Kizil, με ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. «Στόχος μας είναι να παίξουμε αυτό που ζούμε και για εμάς αυτό το άλμπουμ είναι ένας τρόπος να εξηγήσουμε τη ζωή της Κωνσταντινούπολης», λέει ο Ersahin.

Ως special guest του Ilhan θα εμφανιστεί ο σπουδαίος Έλληνας σαξοφωνίστας, Δήμος Δημητριάδης, πολλά  χρόνια στενός φίλος και συνεργάτης του. Μαζί τους  ο δεξιοτέχνης στο νέυ Χρήστος Λαμπράκης, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες και η Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι .

Ο Erhasin έχει στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς συνεργασίες και πρότζεκτ σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Με τους Istanbul Sessions έχει παίξει σε πολλά γνωστά club, συμπεριλαμβανομένων των Bimhuis (Άμστερνταμ), Quasimodo (Βερολίνο), Babylon (Κωνσταντινούπολη), Α38 (Βουδαπέστη), Dock des Suds (Μασσαλία), ΜΙΤΟ (Τορίνο), Fashing (Στοκχόλμη), καθώς και σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ, όπως Summerstage (Νέα Υόρκη), Rock N Coke (Κωνσταντινούπολη), Akbank Jazz  & International Jazz Festival  (Κωνσταντινούπολη), Banlieues Bleues (Παρίσι), Enjoy Jazz (Mannheim), Skopje Jazz και London Jazz