Μουσική για βιολί και πιάνο… Τι πιο όμορφο από το κλασικό; Μουσική από τη Δύση στην Ανατολή… Μουσική λόγια, παραδοσιακή, χορευτική… Από το Scherzo του Brahms μέχρι το Le Grand Tango του Piazzola και το Χορό των Σπαθιών του Khatchaturian… Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, αισθήσεων και ηχοχρωμάτων.

Ο Ιάσων Κεραμίδης (βιολί) και η Κριστίν Τοκατλιάν (πιάνο)θα ερμηνεύσουν τα ακόλουθα έργα:

J. Brahms: Scherzo
R. Strauss: Σονάτα για βιολί και πιάνο
M. de Falla: Suite populaire espagnole
A. Khatchaturian: Αποσπάσματα από τα μπαλέτα
A. Piazzola: Le Grand Tango (arr.Gubaidulina)

Η Κριστίν Τοκατλιάν, είναι μια νέα δεξιοτέχνης πιανίστα που έχει λάβει εξαιρετικούς επαίνους για τις ακαδημαϊκές της διακρίσεις αλλά και την γεμάτη πάθος ερμηνεία της. Το 2008 της απονεμήθηκε το βραβείο ‘Ελένη Μυκονίου’ από την Ακαδημία Αθηνών.

Με την ενθάρρυνση της οικογένειάς της, έμαθε να εκτιμά την αξία της κλασικής μουσικής και από την ηλικία των έξι ετών έκανε ήδη τα πρώτα της μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Η εκπαιδευτική της σταδιοδρομία υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Μανώλη Κοκκάλη κορυφώθηκε με το Δίπλωμα Πιάνου το οποίο και πήρε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο.

Μαθητεύοντας πλάι σε διάσημους πιανίστες συμπεριλαμβανομένων των Δημήτρη Τουφεξή, Yu Chun Yee και Bernard Roberts από το 1996 έως το 1999, η Κριστίν έλαβε το Πτυχίο Bachelor of Arts in Music από το Deree College, και ανώτερα μεταπτυχιακά διπλώματα από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Royal College of Music in London – PGDip, PGAdvDip).

Πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Αρμενία στο πλευρό  διακεκριμένων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων το κρατικό κουαρτέτο της Αρμενίας ‘Κουαρτέτο Κομιτάς’, η συναυλιακή πορεία της Κριστίν περιλαμβάνει έργα κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, εκτελεσμένα με το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο της που αναμφισβήτητα πηγάζει από την Αρμενική της καταγωγή. Και με το ίδιο πάθος και φλόγα ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Χατσατουριάν σε Α’ εκτέλεση με τη ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2010.

Έντονο το ενδιαφέρον της και για την πειραματική μουσική, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την συμμετοχή της στο 2ο Συνέδριο Συνθέτη/Ερμηνευτή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου όπου και παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Ben Isaacs, ‘All the Things Inside me Are Doing What They Need to Be Doing’. Η Κριστίν μεταδίδει τις γνώσεις και το ταλέντο της μέσω της διδασκαλίας καθώς είναι καθηγήτρια του Μουσικού Τμήματος στο DEREE College αλλά και καθηγήτρια πιάνου στο Μαιάνδριο Ωδείο.

Το CD Armenian Piano Images, με έργα σύγχρονων Αρμενίων συνθετών, κάποια από αυτά σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση, λειτουργεί ως  δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό της, αποκαλύπτοντας το όνειρο μιας μαγικής μουσικής ερμηνείας. Ένα όνειρο που ξεκίνησε στην ηλικία των έξι και παραμένει έως σήμερα ο απώτερός σκοπός της.

Ο Ιάσων Κεραμίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1985. Ξεκίνησε τη βασική οχτάχρονη εκπαίδευσή του στο βιολί σε ηλικία 5 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Από το 1998 μέχρι το 2003 σπούδασε με τον καθηγητή Στέλιο Καφαντάρη στην Καρλσρούη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, στην τάξη του καθηγητή Ingolf Turban(2003-2005) και αμέσως μετά στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον καθηγητή Ulf Hoelscher(2005-2009). Τον Ιανουάριο του 2009 απέκτησε το δίπλωμα βιολιού από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με βαθμό ‘Άριστα και Διάκριση  summa cum laude  παμψηφεί’.

Παράλληλα ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης ,με τον καθηγητή Ulf Hoelscher, παρακολουθώντας τον κύκλο σπουδών για την απόκτηση Σολιστικού Διπλώματος. Τον Φεβρουάριο του 2011 απέκτησε το Σολιστικό Δίπλωμα βιολιού με βαθμό ‘Άριστα και Διάκριση summa cum laude παμψηφεί’. Από τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζει τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στην τάξη Μουσικής Δωματίου του καθηγητή Michael Uhde.

Την τελευταία δεκαετία ο Ιάσων Κεραμίδης πέτυχε σημαντικές διακρίσεις όπως το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1988, το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό του Συλλόγου ‘Φίλοι του Μουσικού Πανεπιστημίου Καρλσρούης’ το 2006, το 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό ‘Internationale Musiktage’ στο Neustadt της Γερμανίας το 2009 και το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού της ΤΕΧΝΗΣ στην Θεσσαλονίκη  το 2009.

Υπήρξε φιναλίστ στον Διεθνή Διαγωνισμό Louis Spohr στην Βαιμάρη το 2005 και στον Διεθνή Διαγωνισμό ANIMATO στην Ζυρίχη το 2006.Το 2004 έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος Ιωάννη Παπαιωάννου (Καβάλα) και το 2008 την μουσική υποτροφία ‘Αλεξάνδρας Τριάντη’ του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’ μετά από ακροάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2007, ως νικητής της ακρόασης την Συνέλευσης του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, είχε την τιμή της απόκτησης ενός βιολιού του οίκου Gagliano, του 1752.

Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τσεχία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία). Επίσης, έχει εμφανιστεί ως Σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, με την Φιλαρμονική του Μύνστερ ,με την Συμφωνική Ορχήστρα του Όλμουτς, με την Φιλαρμονική του Μπάντεν-Μπάντεν, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Κόσιτσε, με την  Deutsche Staatsphilharmonie και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2009 πήρε μέρος σε ηχογραφήσεις στην Βαυαρική και Τσέχικη Ραδιοφωνία.